
Het SINTEF, een testinstituut uit Noorwegen (soort TNO) schreef een kritisch rapport over het testen van houtkachels. De wensen en het gemak van de fabrikant staan nu centraal. De impact van luchtvervuiling voor mens en milieu zou centraal moeten staan. Extra zorgelijk is dat overheden deze testresultaten gebruiken om de luchtvervuiling door houtstook te berekenen.
Sjoemel-testen Eco-design
Bij veel goedgekeurde eco-design houtkachels blijkt de werkelijke vervuiling zwaar onderschat. De test-situatie staat te ver af van ‘real-time-use’. Bij het testen gebruikt men allereerst te weinig hout. Ten tweede test men alleen in de optimale fase van verbranding en bij een ‘nominale’ (lees: door de fabrikant voorgeschreven) warmte-afgifte. Ook wordt slechts het fijnstof in de warme rook gemeten.
Rook koelt af ; 7 keer meer fijnstof
Bij het testen van eco-design kachels en ook bij de nieuwe Europese testmethode meet men alleen de warme rook. De EN-PME-methode (European Norm – Particulate Matter Emissions), is nog niet in gebruik. Het SINTEF hoopt dat dit zo blijft. In Noorwegen, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland, de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, gebruikt men een ‘full-flow’ tunnel bij het testen. Op de schoorsteen plaatst men een tunnel. Hierin voegt men frisse lucht aan de houtrook toe. Gevolg: de rook koelt af en condenseert. Deze situatie lijkt op werkelijk gebruik van een houtkachel. Bij het afkoelen van rook ontstaat meer fijnstof, met name meer ultrafijnstof. Ultrafijnstof is het meest gevaarlijk voor onze gezondheid doordat het diep in het lichaam doordringt.
Condensatie onvoorspelbaar
Bij testen door het SINTEF met een ‘full-flow’ tunnel blijken emissies gemiddeld 7 keer hoger. Bij het testen viel verder op dat er grote verschillen zijn. Een houtkachel die minder fijnstof uitstoot, kan alsnog heel veel ultrafijnstof uitstoten. Volgens het SINTEF valt niet te voorspellen hoeveel fijnstof ontstaat bij condensatie.
Conclusies SINTEF
De Europese manier van testen is onvoldoende.
- Er is een forse extra uitstoot van fijnstof bij condensatie Precies hoeveel extra fijnstof en ultra-fijnstof is hierbij niet te voorspellen
- Het SINTEF raadt overheden daarom af om resultaten van deze sjoemel-testen te gebruiken voor het berekenen van emissie- factoren. Zeker is dat de luchtvervuiling door houtkachels zal worden onderschat. Onzeker is hoeveel.
Lees ook sjoemel testen houtkachels.
Bron: Comparison of test method EN 16510-1:2018 with EN-PME test method vs NS 3058-1/2:1994 and NS 3059:1994- EN-PME+EN 16510-1:2018 PM emission test method vs NS 3058-1/2:1994 and NS 3059:1994 Author(s): Franziska Kausch, Morten Seljeskog, Asbjørn Østnor https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/bitstream/handle/11250/3023912/Report +20012-72_+01-15-2021.pdf