
Bij het testen van eco-design houtkachels staan de wensen van de fabrikant centraal. Uiteraard willen die hun product zo ‘schoon’ mogelijk laten lijken. Ook mag de test niet te veel tijd en geld kosten. Het SINTEF, een testinstituut uit Noorwegen (soort TNO) schreef een kritisch rapport. Bij veel goedgekeurde kachels wordt de werkelijke vervuiling zwaar onderschat. Wat gaat er mis?
Te weinig hout
Allereerst mag de fabrikant de hoeveelheid hout bepalen. Bij het testen van eco-design kachels is dit doorgaans 1,1 tot 1,3 kilo hout (twee kleine blokjes).
Wanneer je de brandstof verhoogt van 1,3 kg naar 2 kg blijkt uit onderzoek dat emissies verdubbelen. Het SINTEF merkt op dat 2 kg hout nog steeds erg weinig is. In de praktijk zal meer hout gebruikt worden. Het vuur zal minder stabiel branden en de uitstoot zal nog hoger zijn. Het SINTEF dringt erop aan eco-design kachels te beperken: blokkeer de laadruimte, zodat consumenten niet meer dan 1,3 kilo hout kúnnen stoken.
Alleen testen bij nominale warmte-afgifte
Het tweede punt dat opvalt: de fabrikant bepaalt de warmte-afgifte bij de test (de ‘nominale’ warmte).
Niet alleen een hogere afgifte, maar ook een lagere kan leiden tot meer vervuiling. Sowieso test men alleen als de kachel goed brandt; in de optimale fase van verbranding. Tijdens de startfase en het doven van het vuur wordt niet gemeten. Juist in die fases vervuilen houtkachels veel.
Alleen meten van de hete rook
Bij de meeste testen in Europa meet men alleen de hete rook, zo ook bij de nieuwe Europese test ( EN-PME). Meten van hete rook onderschat de uitstoot. Beter is om met een ‘full-flow’ tunnel te werken. Op de schoorsteen plaatst men dan een tunnel. Hierin voegt men frisse lucht aan de houtrook toe. Gevolg: de rook koelt af en condenseert. Bij het afkoelen van rook ontstaat meer fijnstof. Deze situatie lijkt op werkelijk gebruik van een houtkachel. Bij testen door het SINTEF met een ‘full-flow’ tunnel blijken emissies gemiddeld 7 keer hoger.
Conclusies
Bij het testen van houtkachels staan vooral de eisen en het gemak van de fabrikant centraal. De test-situatie lijkt totaal niet op het werkelijk gebruik. Vervuiling van de lucht wordt zodoende onderschat. Dit gaat ten koste van het milieu en de gezondheid van mensen.
Lees ook sjoemel emissies houtkachels
Bron: Comparison of test method EN 16510-1:2018 with EN-PME test method vs NS 3058-1/2:1994 and NS 3059:1994- EN-PME+EN 16510-1:2018 PM emission test method vs NS 3058-1/2:1994 and NS 3059:1994 Author(s): Franziska Kausch, Morten Seljeskog, Asbjørn Østnor https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/bitstream/handle/11250/3023912/Report +20012-72_+01-15-2021.pd