Uitzending EenVandaag

Hoe schadelijk is de houtkachel voor het milieu?

De houtkachel is hot. Je huis warm stoken met hout zou goedkoper zijn dan de centrale verwarming aanzetten en het is nog gezelliger ook. Maar goed voor het milieu, dat is het niet, stelt Milieu Centraal. De stijgende populariteit van de houtkachel in woonwijken baart ze ernstige zorgen.

Naast milieuvervuiling zorgt de houtkachel ook voor wrevel in veel Nederlandse gemeenten, stelt de Vereniging Eigen Huis. Zij worden regelmatig geraadpleegd door huiseigenaren die zich afvragen of zij of hun buren zich wel aan de regels houden.

Houtrook wordt als stank ervaren en mensen met luchtwegproblemen hebben last van de lucht. De spanning rond houtrook loopt in buurten soms zo hoog op dat bewoners naar de rechter stappen. In Amersfoort heeft dat geleid tot een stookverbod bij windstilte en mist.

Landelijke richtlijnen voor houtkachels en houtrookuitstoot zijn er niet. Volgens het RIVM moet er meer onderzoek komen naar de schade die houtrook aanricht aan mens en milieu. Vanavond in EenVandaag meer over hoe slecht houtrookuitstoot is.

EenVandaag, uitzending van 21 februari 2013 Verslag: Erik van Prooijen. Redactie: Loes Bomers