Media

Op deze pagina een overzicht van interessante televisieprogramma’s en artikelen.

 

Uitzending De Monitor

Contribute Now

Deze uitzending laat zien waarom bossen in Europa verdwijnen in de hout- en pelletkachel.


Tros Radar over problemen met houtrook

Het programma TROS Radar heeft op 4 januari 2016 aandacht besteed aan de problemen met houtstook. Deze is door 1,8 miljoen mensen bekeken.

New Scientist

Europe's biggest source of renewable energy isn't as green as it seems.

Pulp fiction

• Hout is volgens EU een klimaatneutrale energiebron. Maar klimaatwetenschappers verwerpen deze veronderstelling al meer dan 20 jaar.

Hout stoken is ongezond volgens wetenschapsjournalist Max Oving

Harm Oving, wetenschapsjournalist vertelt bij omroep MAX op 27 november 2015 hoe ongezond het stoken van hout is.

Longfonds: Wat adem ik in?

Fijnstof bestaat uit een complex mengsel van deeltjes afkomstig van verschillende bronnen. Roet wordt uitgestoten bij verbranding, bijvoorbeeld door verkeer en houtkachels. Roet is het onderdeel van fijnstof, dat de meeste invloed heeft op de gezondheid. De belangrijkste bronnen van luchtvervuiling zijn verkeer, industrie, intensieve veehouderij, scheepvaart én particuliere houtstook.

Het Groene Oosten

Houtrookvrij bij de opnames van het programma Het Groene Oosten

Een vandaag

Pauline van de stichting HoutrookVrij en Jos, vertegenwoordiger van de site houtrook.com, bij Een vandaag.

Professor Tytgat over fijnstof

Bron:TopREnews Jan Tytgat (6 januari 1963) is een Belgisch toxicoloog en professor aan de KU Leuven. Tytgat leidt het Labo voor Toxicologie en Bromatologie en is directeur van de afdeling biofarmaceutische wetenschappen van de dienst Research & Development van de KU Leuven (LRD). Hij publiceerde al meer dan 150 wetenschappelijke artikels en won onder meer de prijs van de onderzoeksraad van de KU Leuven en de driejaarlijkse Prijs Dr. Edouard Delcroix van het Vlaams Instituut voor de Zee. Van 2004 tot 2011 was Tytgat voorzitter van de Europese afdeling van de International Society on Toxinology.

Maurits en Mimoun

Opnames in Nijkerkerveen over de grote problemen die een houtstoker veroorzaakt. De machteloosheid van de niet stoker wordt duidelijk in beeld gebracht.
Bekijk de aflevering

Houtrookvrij in Friesch Dagblad

Het Friesche Dagblad besteed aandacht aan de problemen met houtrook. Met als titel: Stoken op hout is niet zo groen!
Lees het artikel

Telegraaf: Gloeiende ruzies over rook

Op zaterdag 14 nov 2015 verscheen het onderstaande artikel in De Telegraaf. Eindelijk een grote landelijke krant die aandacht schenkt aan houtrookoverlast en laat zien dat dit een splijtzwam tussen burgers is geworden. De roep om regelgeving wordt steeds groter. Dit artikel bewijst dat de vanzelfsprekendheid van het stoken van een houtkachel onder vuur ligt. Langzamerhand beginnen steeds meer mensen zich te ergeren aan de houtstookterreur die de lucht in hun woonwijken verziekt en hun gezondheid bedreigt. (De in dit artikel geventileerde meningen vertolken niet per definitie die van de Stichting HoutrookVrij.)
Lees het hele artikel.

Hout stoken is zo primitief.

Een interview met Pauline van der Heiden, voorzitter stichting HoutrookVrij in het Nederlands Dagblad.
Lees het artikel

Brandweer kans op kanker groot

Hout veroorzaakt veel roet. Het zit in de kleren en op je huid. Kijk vanaf 5 min 40.

Houtrook is als sigarettenrook.


Hout stoken is niet duurzaam!

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering vooropstaat.

Klokhuis over luchtkwaliteit

In deze aflevering wordt uitgelegd wat fijn stof is.
Bekijk de uitzending

Hout stoken is ongezond!