Op de pagina van Kenniscentrum InfoMil (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) staat heel duidelijk beschreven hoe een gemeente serieus met geurklachten om kan gaan. De beschrijving is goed toepasbaar op elke situatie waar sprake is van geuroverlast. U kunt deze informatie delen met uw gemeente. Hieronder volgt een deel van het bericht. (Bron: Kenniscentrum InfoMil)
Een geurklacht kan een (eerste) indicatie zijn van een calamiteit. Indien duidelijk is dat bij een bedrijf een incident heeft plaatsgevonden dat geuroverlast veroorzaakt, dan bezoekt de toezichthouder direct het bedrijf zelf in plaats van de klagers. De toezichthouder kan hierdoor snel constateren of er sprake is van een calamiteit of verkeerd handelen. Communiceer de gevolgen en te nemen acties aan de burgers om onrust te voorkomen. De handleiding geur gaat verder niet in op de wijze van handelen bij calamiteiten.
Terugkoppeling aan klager en communicatie met de burger
Burgers vragen zich bij geur vaak af of de geurstoffen schadelijk zijn voor hun gezondheid. Mede daarom is het zo belangrijk om zorgvuldig om te gaan met klachten over geur en aan de klager terug te koppelen wat er met de klacht wordt gedaan. Als de klacht gegrond blijkt, is op meerdere momenten terugkoppeling nodig over het verdere verloop van de afhandeling. Er zijn verschillende middelen in te zetten voor communicatie met de burger:
- geurklachtentelefoon van bevoegd gezag en van bedrijf;
- websitepagina bij bevoegd gezag (en bedrijf), zowel voor incidenten als algemene informatie zoals wel/geen risico bij geur van een bepaald type bedrijf;
- twitterbericht (bij geurincidenten);
- bijeenkomsten van bevoegd gezag (en bedrijf) en klagers indien het een langdurende geuroverlastsituatie betreft; klagers kunnen hun verhaal kwijt en bevoegd gezag en bedrijf informeren over gevaar of afwezigheid van gevaar van waargenomen geur in de omgeving.
- Informatie verspreiden in de omgeving van een langdurige geuroverlastsituatie.