Bronnen: air pollution is still killing us @ NCBI (kanker)
Op 15 september 2015 verscheen in het tijdschrift Environmental Health Perspectives een artikel dat aantoont dat zelfs een kleine hoeveelheid fijnstof een aanzienlijke bedreiging vormt: Ambient Particulate Matter Air Pollution Exposure and Mortality in the NIH-AARP Diet and Health Cohort.
Onderzoekers van het New York University-Langone Medisch Centrum legden een database met de gezondheidsgegevens van 566.000 mensen tussen de 50 en de 71 jaar naast de gegevens over de luchtverontreiniging in hun woonregio (California, Florida, Louisiana, New Jersey, North Carolina, Pennsylvania, en de stedelijke gebieden van Detroit en Atlanta).
Zij kwamen tot de ontdekking dat een toename van 10 microgram PM 2.5 per kubieke meter buitenlucht het risico op dood door hartfalen met 10 procent verhoogt. De kans om te overlijden aan een andere aandoening stijgt met 3 procent.
Niet-rokers, wier longen nog niet zijn ondermijnd door de schadelijke invloed van sigaretten, blijken het grootste gevaar te lopen; hun kans om te overlijden aan een luchtwegaandoening stijgt met 27 procent.
Fijnstof verzamelt zich in de longen en verhindert dat zuurstof in de bloedbaan wordt opgenomen, en koolstofdioxide die weer kan verlaten. Zeer kleine deeltjes kunnen zelfs direct in de bloedbaan komen en een bedreiging vormen voor andere organen.
Dit onderzoek toont aan dat in regio’s met verhoogde fijnstofniveaus mensen een grotere kans hebben om te overlijden aan hart- of luchtwegaandoeningen.
Andere factoren, zoals leeftijd, ras, lichaamsgewicht, alcoholconsumptie etc. werden d.m.v. statistische methoden uitgesloten.
Hoewel dit type vergelijkende onderzoeken zijn tekortkomingen heeft, komen de resultaten overeen met bestaande research m.b.t. fijnstof en gezondheid, die laten zien dat luchtvervuiling niet alleen slecht is voor hart en longen, maar ook het risico vergroot op vroeggeboorte, te laag geboortegewicht, suikerziekte en kanker.