Luchtvervuiling huis stoker

Luchtvervuiling huis stoker neemt 3-10 keer toe

De uitstoot van houtkachels naar de buitenlucht dringt via ventilatieroosters, kieren en spleten de huizen binnen. Ook rechtstreeks kan een houtkachel de lucht in de woning vervuilen blijkt uit onderzoek. De stoker loopt zo een extra gezondheidsrisico. In de woning van stokers meten wetenschappers na het aansteken van de houtkachel een drievoudige stijging van PM2,5, tot een tienvoudige stijging van ultrafijnstof en 3 tot 5 keer meer PAK.

Metingen van PM2,5

Engels onderzoek vond na 4 uur stoken in de woonkamer van de stoker een drievoudige stijging van de gemiddelde PM2,5 dagwaarde (van 8 microgram/m3) met een gemiddelde piekwaarden van 47 microgram/m3. De hoge pieken werden gezien bij het opstarten en uitdoven van de kachel maar vooral bij het toevoegen van hout. Het ging om moderne houtkachels en om droog hout. Ook het Utrechtse Charred onderzoek (zie bladzijde 2, 3 en 6) zag een drievoudige stijging van zowel PM2,5 als van ultrafijnstof.

Metingen van ultrafijnstof

Het Deense Green Transition onderzocht in een screening en een uitgebreider onderzoek (zie bladzij 13) de ultrafijnstof uitstoot in huis. De conclusie was dat een minderheid van 20% geen grote toename liet zien; de overige 80% lieten wel een toename zien van 10 keer of nog meer, variërend van 20.000 tot 350.000 deeltjes/cm3. Daarbij werden de waarden van de meest vervuilde Deense straat (20.000-25.000 deeltjes/cm3) vele malen overschreden. Er werd geen relatie gezien tussen de uitstoot en het type of de ouderdom van de houtkachel of van de kachelpijp en de aansluiting. EcoDesign kachels konden evengoed hoge waarden laten zien. De stokers roken houtrook in het begin maar niet tijdens de hoge uitstoot van het ultrafijnstof daarna. Het ultrafijnstof verspreide zich snel door het hele huis. Ook bij de buurtgenoten werden hoge waarden gemeten door de mechanische ventilatie. Met name bij de Warmte-Terug-Win ventilatiesystemen met een inlaat op het dak ontstonden hoge ultrafijnstof waarden van tussen de 30.000 en 70.000 deeltjes/cm3.

Metingen van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK)

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) beschadigen cellen en zijn kankerverwekkend. Zweeds onderzoek toonde aan dat in huizen van houtstokers de PAK concentraties 3 tot 5 keer hoger waren, dan in huizen van niet stokers elders. Deze PAK-mengsels waren ook 4 keer zo kankerverwekkend omdat er meer benzo(a)pyreen (BaP) in werd aangetroffen. De gemiddelde BaP waarde – zowel binnen (0,52 nanogram/m3) als de gemiddelde buurtwaarde (0,37 nanogram/m3) – overschreden de Zweedse jaargemiddelde norm van 0,1 nanogram/m3. De Zweedse norm is vergelijkbaar met die van de WHO. Mogelijk hadden metingen – meer in de nabijheid van het huis van de stoker – ook de Europese norm van 1 nanogram/cm3 overschreden. Één nanometer is duizend keer kleiner dan één micrometer en die is weer duizend keer kleiner dan één millimeter.

Petitie

Stichting HoutrookVrij vindt dat iedereen recht heeft op schone en gezonde lucht. De overheid moet hier duidelijke regels voor opstellen en deze handhaven. Dus steun onze actie door de petitie te tekenen.
Ga naar petitie tekenen

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.