Wat kan jij doen

Wat kan jij doen

Wil je zelf in actie komen tegen houtrook. Dat kan! Wat zou je allemaal kunnen doen. Een ingezonden brief over houtrook voor de krant schrijven. Folders in je wijk verspreiden. Lever je persoonlijke verhaal in op onze site. Ben je iemand die graag netwerkt, zoek medestanders en stap naar je eigen gemeente of  lokale politieke partijen. Allemaal te veel werk? Teken in ieder geval onze petitie. Of doneer.

Persoonlijke verhalen

Geef uw persoonlijk verhaal of klacht door aan de Stichting HoutrookVrij. Uw verhaal helpt ons om de overlast door het stoken van hout in Nederland een gezicht te geven.
Naar de persoonlijke verhalen

Klacht melden

Het is belangrijk dat u klachten bij de overheid indient elke keer als u overlast ervaart. Voor houtrook is uw gemeente de meest aangewezen instantie. Waarom is dit melden zo belangrijk? Voor de overheid bestaat het probleem niet als het niet wordt gemeld. Heeft u ook last van gezondheidsproblemen dan raden wij u aan om ook bij de GGD aan te kloppen.

U kunt uw klacht bij de Stookwijzer melden. Deze klacht komt binnen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hiermee krijgen zij inzicht in het aantal klachten. De klacht wordt automatisch doorgezet naar uw gemeente indien deze het Schone Lucht Akkoord heeft ondertekend of verzocht heeft deze informatie te ontvangen.

Lees waarom het melden via de stookwijzer zinvol is.

Lees ook de vragen en antwoorden over de stookalert van het RIVM

Luchtkwaliteit verbeteren in je woning

Wat kun je doen als je houtrookoverlast hebt en het binnenklimaat wilt verbeteren?
Verder lezen

Actief in je eigen gemeente

Zoek contact met lokale politieke partijen (vaak pvdd, groen links, cu zijn welwillend om te helpen) en onderzoek wie je kan ondersteunen in de strijd en vraag of je bij een raadsvergadering kunt zijn.

Bij veel gemeenten is een wethoudersspreekuur waar je telefonisch/per video met de wethouder het probleem kan bespreken.

In veel gemeenten zijn er vrije plakplaatsen (daar kunnen posters opgehangen worden) of plekken waar folders neergelegd mogen worden.

Er kan met de gemeente (en met eventueel druk van de politieke partijen) aangedragen worden om de poster op te hangen in publieke ruimten (zoals op het gemeentehuis/bibliotheek, bij de huisarts etc.).

Zoek medestanders. Vaak hebben meer buurtbewoners last van houtrook. Samen staat u sterker. Ook  is voor andere gehinderden fijn om te weten dat zij niet de enige zijn in de buurt die hier last hebben.

Stappenplan

In januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Daarom wordt het stappenplan daarop aangepast en is tijdelijk niet beschikbaar.

Zelf meten

Hoe de luchtkwaliteit in en rondom uw huis werkelijk is, kunt u tegenwoordig redelijk eenvoudig en betaalbaar zelf meten.

Word donateur

Vindt u ook dat de politiek in beweging moet komen? Steun ons. Word donateur.

Kom in actie

De stichting bestaat alleen uit actieve vrijwilligers die het belangrijk vinden om naast baan en gezinsleven onze doelen te bereiken. Wilt u ook een actieve bijdrage leveren?

Kom in actie

De stichting bestaat alleen uit actieve vrijwilligers die het belangrijk vinden om naast baan en gezinsleven onze doelen te bereiken. Wil jij ook een actieve bijdrage leveren?

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.