missie en visie

Missie

Stichting HoutrookVrij ijvert voor het vermijden van overlast en uitstoot van gevaarlijke stoffen als gevolg van het gebruik van houtkachels, allesbranders, open haarden, vuurkorven, BBQ’s en aanverwante installaties binnenshuis en in de open lucht. Burgers hebben recht op schone en gezonde lucht in en rond de woning. Van de overheid wordt verwacht dat zij dit recht waarborgt.

Visie

De stichting kiest voor een diplomatieke aanpak. Wij vinden dat we in goed overleg en met goed onderbouwde argumenten instanties er van kunnen overtuigen dat er betere regelgeving moet komen die de overlast van houtrook beperkt. We vinden dat iedereen het basale recht heeft op schone en frisse lucht.

Doelstelling

Houtrook kent in onze optiek geen gemeentegrenzen. Daarom vindt de stichting dat er landelijke regels moeten komen die niet stokers beschermen tegen overlast en de risico’s op gezondheidsschade door het inademen van houtrook. Wij richten onze energie de komende jaren vooral op de landelijke overheid en politieke partijen.

We beseffen heel goed dat het realiseren van onze doelen niet eenvoudig zal zijn. Maar de eerste stappen in de goede richting zijn gezet. De overheid erkent dat houtrook een belangrijk aandeel heeft in de hoeveelheid fijnstof en PAK die Nederland jaarlijks produceert. Ook beseft zij dat het inademen van houtrook gezondheidsschade kan veroorzaken. Toch zijn de gekozen oplossingen ‘stooktips en EcoDesign kachels’ geen goede oplossing en hebben het stoken gelegitimeerd. EcoDesign kachels produceren nog steeds veel fijnstof en meer ultrafijnstof. Droog hout en EcoDesign houtkachels geven meer PAK. PAK en ultrafijnstof zijn juist de meest schadelijke onderdelen uit het fijnstof. De belangen van commerciële partijen zijn nu eenmaal groot. Daarnaast hebben we te maken met Europese wetgeving die nog steeds uitgaat van CO2 neutrale houtstook terwijl wetenschappers aangeven dat dit niet juist is. Toch kan de overheid de wetenschappelijke instanties niet meer negeren die informeren over de steeds grotere gezondheidsschade door houtrook, (ultra)fijnstof en PAKs  zodat een houtstookverbod nodig is voor het behalen van de nieuwe WHO grenswaarden. De komende tijd is belangrijk om burgers en politiek daarvan te overtuigen.

Wij geven vorm aan onze ambitie door:

  • als vrijwilligers zo veel mogelijk (wetenschappelijke) informatie te verzamelen, gerelateerd aan de gevolgen van het stoken van hout, om een gerespecteerde gesprekspartner te zijn voor zowel deskundigen (inhoud) als leken (praktijk).
  • betrokkenheid bij de doorontwikkeling maatregelen Schone Lucht Akkoord.
  • aanbieden van actuele en vrij toegankelijke informatie – over de gezondheidseffecten van houtrook – voor burgers en  overheid, waaronder folder- en stickermateriaal.
  • aanbieden van juridische informatie waarmee burgers op lokaal niveau zelf initiatieven kunnen ontplooien naar hun gemeente om rookoverlast aan te kaarten of maatregelen af te dwingen.
  • samenwerken met en ondersteunen van lokale initiatieven. Want samen staan we sterk. Gemeenten en lokale politieke partijen kunnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of landelijke overheid vragen om beleidsontwikkeling.
  • aanbieden van actuele en vrij toegankelijke informatie – over de gezondheidseffecten van houtrook – voor burgers en  overheid.
  • het informeren/prikkelen van volgers (onder andere burgers, journalisten en beleidsmakers) via Facebook en Twitter.
  • contact leggen met politieke partijen om onze volksvertegenwoordigers te informeren over de gevolgen van houtrook. De persoonlijke verhalen (geanonimiseerd) die wij van burgers mogen ontvangen zijn daarbij van grote waarde.
  • samenwerken met andere instanties die houtrook ook als problematisch ervaren (zoals het Longfonds) of zij die dat meer zouden kunnen doen (zoals KWF, Hart Stichting of Alzheimer Nederland).
  • samenwerken met wetenschappers en artsen die gespecialiseerd zijn op gebied van luchtkwaliteit en/of gevolgen voor gezondheid door slechte luchtkwaliteit als gevolg van houtstook.
  • meten van emissies (ultra)fijnstof met eigen professionele apparatuur.

Let wel: De stichting ondersteunt particulieren niet persoonlijk en geeft geen juridisch advies (anders dan hetgeen algemeen bekend is).

Petitie

Stichting HoutrookVrij vindt dat iedereen recht heeft op schone en gezonde lucht. De overheid moet hier duidelijke regels voor opstellen en deze handhaven. Dus steun onze actie door de petitie te tekenen.
Ga naar petitie tekenen

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.