Houtkachels zijn het grootste probleem voor de luchtkwaliteit in Drenthe

Houtkachels zijn het grootste probleem voor de luchtkwaliteit in Drenthe
25 december 2017 Redactie

Het aantal klachten over de rook van houtkachels neemt sterk toe. Volgens de GGD zijn ook gezondheidsrisico’s bij de houtstook niet te veronachtzamen. (Bron: DVHN)

Steeds meer houtkachels

„Houtkachels zijn het grootste probleem voor de luchtkwaliteit in Drenthe”, zegt milieugezondheidskundige Marja Elders-Meijerink van de Drentse GGD. „Steeds meer huishoudens hebben een houtkachel. Dit zien we terug in het aantal mensen dat last heeft van de kachels. Vaak gaan de klachten over stank, maar onderzoek uit 2015 van de GGD’en in het Noorden liet zien dat lokaal ook sprake is van flinke luchtverontreiniging rondom stokers. Er werden concentraties fijnstof gemeten boven de wettelijke norm.”

Het Longfonds is op die constatering ingehaakt met een grote landelijke campagne en de oproep om de luchtkwaliteit in de eigen woonomgeving te controleren. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) plaatste hiertoe ruim honderd meetstations in Nederland. Het instituut plaatste overigens maar één meetstation in Drenthe. Opvallend: de check levert voor alle postcodes in Drenthe bijna altijd de kwalificatie matig op voor de luchtkwaliteit.

Maar één meetstation

In de Randstad staan de meeste meetstations omdat de luchtkwaliteit daar het slechtst is. Omdat Drenthe slechts één meetapparaat heeft, wordt elke postcode uit Drenthe gekoppeld aan de gegevens afkomstig van dit ene station. Wanneer de kwaliteit van de lucht daar als matig wordt aangeduid zal het lijken alsof de luchtkwaliteit overal matig is. Toch is er volgens Elders-Meijerink wel een nadere duiding te geven van de kwaliteit van de Drentse lucht.

„Door modelberekeningen hebben we een redelijk beeld. We kijken daarvoor onder andere naar de lokale bijdrage van het wegverkeer en de industrie en we doen nadere metingen.” Op dit moment worden er in Drenthe geen wettelijke normen overschreden. Het beleid is er op gericht om minimaal de huidige kwaliteit te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Maar de wettelijke normen zeggen lang niet alles, vertelt Elders-Meijerink. „Die bieden geen bescherming voor de gezondheid. Vandaar dat de lucht in vrijwel heel Nederland als ongezond wordt gezien, dus ook door het Longfonds.”

Stookalarm

In november werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen over een Nationaal Luchtplan. Het Longfonds vindt dat een dergelijk plan er moet komen. Houtkachels zijn een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak, aldus het fonds. Dat wil strengere maatregelen tegen de overlast. Woordvoerder Pauline van Voorst: „Houtkachels en open haarden zorgen voor vervuiling. We vinden onder andere dat er een stookalarm moet komen bij windstil weer en mist. In België is dat er al.”

Link naar het artikel.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.