Help, ons bos wordt gekapt!

Help, ons bos wordt gekapt!
28 februari 2018 Redactie

(Bron: Stichting Kritisch Bosbeheer) Sinds de herfst van dit jaar (2014) ontvingen wij opvallend meer meldingen van verontrustende mensen uit het land die klaagden over ogenschijnlijk onnodige boskap. Wij constateren dat er veranderingen in de bosbouw gaande zijn. Dat er een hogere druk staat op natuurbeheerders om meer inkomsten te generen. Dat ook steeds meer gekapt wordt voor duurzame energie.

Dit artikel is op 20-12-2014 geplaatst

Bosbouw is in Nederland al decennia structureel verliesgevend. Dat lijkt te veranderen. Door duurzame energie. De werkkosten voor het oogsten van brandhout zijn aanzienlijk goedkoper dan van gebruikshout. Rijp en groen behoeft slechts verzameld en versnipperd te worden. Inladen en rijden maar. Niet kwaliteit maar kwantiteit is gevraagd. In de meeste gevallen verdwijnt dat hout als ‘bijstook’ in kolencentrales. Soms ook als aanvulling in afvalverbrandingsovens of in daarvoor opgerichte meest kleinere warmtecentrales voor interieurverwarming.

Door hout te verbranden verkleuren de klimaat-spreadsheets op slag een stuk groener. Hout bevat immers per kilo een zekere hoeveelheid CO2. Dit wordt afgeboekt op de landelijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Dat maakt het voor de overheid zo interessant om hout te verbranden. Dat er per saldo CO2 uit het hout aan de atmosfeer wordt toegevoegd, is volgens de rekenwonders geen groot probleem. Want hout groeit immers vanzelf (?) bij. Na 20, 50, of 100 jaar is de balans weer in evenwicht? Men neemt aldus toch op zijn minst een voorschot – een hypotheek – op de wens dat het hout dat zojuist werd verstookt ook inderdaad weer bijgroeit. Zou kunnen. Het zou ook niet kunnen. De bosbouwer op zijn beurt kan met de geringste inspanning ooit per kuub toch de volle prijs incasseren. Ook hij is er blij mee.

Dat vers hout 50 tot 60 procent water bevat deert de spreadsheets niet. Wel de hoeveelheid daaruit te onttrekken energie. Want dat daalt doordat nat hout helemaal niet zo best brandt. Versnipperd hout vooraf drogen kan technisch gezien wel, maar daarvoor is dezelfde hoeveelheid energie nodig als je er mee wint. Versnipperd hout op natuurlijke wijze laten drogen is vrijwel onmogelijk. Het gaat binnen een dag al hevig schimmelen en broeien. Bacteriën en schimmels eten dan de energie in het hout op. Al met al is het kunstmatig drogen een kostbare grap zonder energetische winst.

Lees het hele artikel.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.