Stuttgart verbiedt houtstook op dagen met fijnstofalarm.

Stuttgart verbiedt houtstook op dagen met fijnstofalarm.
12 juli 2018 Redactie

Stuttgart lijdt vanwege haar ongunstige geologische ligging regelmatig onder hoge fijnstofwaarden en wil het gebruik van sfeer- en bijverwarming met open haarden en houtkachels op dagen met smogalarm verbieden. Want hoewel houtkachels het imago hebben milieuvriendelijk te zijn, zijn ze voor 22% van het fijnstof in de lucht verantwoordelijk.

Dat zegt Edgar Neumann, woordvoerder van het Ministerie van Verkeer van Baden-Württemberg. Stuttgart ligt in een dal en heeft al jaren last van de hoogste fijnstofwaarden in Duitsland. Het verbod geldt alleen voor houtkachels die voor de gezelligheid gestookt worden en alleen tijdens dagen met smogalarm.

Voor het eerst wordt de houtkachel eens kritisch bekeken als het om fijnstof gaat. Voorheen waren alle ogen gericht op het verkeer. Maar houtstook levert in Stuttgart bijna net zoveel fijnstof als het autoverkeer.

Houtstook is een onderschat probleem, zegt Klaus-Peter Gussfeld van het BUND-Landesverband Baden-Württemberg: we moeten stoppen met houtkachels alleen met behaaglijkheid en gezelligheid te associëren.

Natuurbeschermers menen zelfs dat het stookverbod voor de hele winter moet gelden en niet alleen op dagen met een fijnstofalarm. Vooral open haarden zijn enorme vervuilers, die dragen het meeste aan de luchtverontreiniging bij. Er zijn naar schatting 20.000 houtgestookte installaties in Stuttgart.

Vanaf 24 februari geldt – bij fijnstofalarm – het stookverbod. Bij overtreding volgt een boete.

Lees hier het hele artikel.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.