Gelderse NMF adviseert gemeentes: “Verbied houtverbranding”

Gelderse NMF adviseert gemeentes: “Verbied houtverbranding”
28 februari 2019 Redactie

“Houtige biomassa moet als grondstof worden ingezet, niet als brandstof voor energieopwekking”, zo stelt de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF).

In een beleidsdocument met aanbevelingen voor het gemeentelijk Uitvoeringsprogramma Klimaat en Energie en de Regionale Energiestrategieën (RES) adviseert de GNMF gemeentes onder meer om haardhout te ontmoedigen:

“Veel hout wordt gebruikt in open haarden en houtkachels. Dit gaat meestal om stamhout. Daarvan is de CO2-uitstoot relatief hoog, ook doordat de verbranding energie onzuinig is.

Daarnaast leveren houtkachels bij particulieren ook milieuproblemen (roet- en stofuitstoot) en rook overlast op. Ook als goed gedroogd hout of pellets worden gebruikt en ook bij de beste kwaliteit kachels. De schoorsteen vormt ook vaak een warmtelek in de woning.”

De GNMF concludeert:

“Ontmoedig daarom het gebruik van open haarden en pellet kachels, zeker in de gebouwde omgeving. Geef goede voorlichting, ook over vuurkorven. 

U kunt ook een stap verder gaan door houtverbranding te verbieden. Ontmoedigen is meestal niet voldoende.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.