Duitse onderzoeker van Dieselgate noemt houtstook nieuw emissieschandaal

Duitse onderzoeker van Dieselgate noemt houtstook nieuw emissieschandaal
29 maart 2019 Redactie

Axel Friedrich, voormalig hoofd Milieu & Transport van Duitse RIVM die een hoofdrol speelde in het onderzoek naar het dieselschandaal, strijdt nu tegen houtrook:

“Als de houtkachel-emissies niet lager kunnen, zit er niets anders op dan houtstook verbieden. Het kan niet zo zijn dat mensen vergiftigd worden.”

Wat betreft het klimaat:

“De emissies van roet en methaan [28x zo sterk broeikasgas als CO2 over 100 jaar] van houtkachels zijn zo hoog dat deze het voordeel van niet-fossiel hout weer teniet doen. Dus houtstook geeft geen klimaatvoordeel.”

Over techniek:

“Ik heb oude tegelkachels gemeten die schoner waren dan moderne. Veel nieuwe houtkachels hebben glazen panelen. Dat betekent dat de verbrandingstemperatuur daalt, want glas geeft veel meer warmte af dan staal. Hoe groter het kijkluik, hoe hoger de emissies.”

Over metingen:

“We meten het verkeerde, namelijk het totale gewicht van fijnstof. Dat interesseert me niet. We moeten het aantal ultrafijnstof- en roetdeeltjes meten.”

Nieuw emissieschandaal op komst:

“Daarnaast kloppen de laboratorium-methodes niet. Dat probleem is vergelijkbaar met het dieselschandaal. Iedereen in dit vakgebied weet dat de echte houtkachel-emissies 3 tot 10 keer hoger zijn dan de labwaarden. Dat is natuurlijk een schandaal.”

Klik hier om het interview te openen.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.