Dinsdag 4 juni 2019
De vergeleken maatregelen leiden niet tot einde van houtrookoverlast
Rapport Planbureau voor Leefomgeving erkent belang aanpak houtrook
De Stichting HoutrookVrij is verheugd dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in haar nieuwste rapport concludeert dat voor schonere lucht in Nederland de aanpak van houtrook meer positieve effecten oplevert dan andere maatregelen gericht op landbouw of verkeer. Voor de blootstelling aan fijnstof en roet op de langere termijn (2025-2030)zijn houtrookmaatregelen, aldus het PBL, het meest effectief: Zo heeft de volledige uitfasering van verouderde houtkachels in 2030 een vier- tot zevenmaal groter effect op de fijnstofblootstelling dan het realiseren van de kabinetsambitie voor 100 procent nieuwverkoop van nulemissieauto’s. Ook heeft de volledige uitfasering van houtkachels in 2030 een twaalfmaal groter effect op de fijnstofblootstelling dan de volledige uitfasering van de nog actieve dieselpersonenauto’s en -bestelauto’s zonder roetfilter.
Helaas schetst het PBL een oplossingsrichting die naar de mening van de Stichting HoutrookVrij niet zal leiden tot vermindering van de houtrookoverlast. Als de oudere houtkachels en openhaarden inderdaad worden uitgefaseerd, vervuilen moderne houtkachels onze woonwijken nog steeds, vooral omdat ze zoals de volautomatische pelletkachel niet af en toe als sfeerverwarming branden, maar in toenemende mate als volwaardige verwarming worden gebruikt. De gesubsidieerde pelletkachel heeft bovendien het houtstookseizoen verlengd, ook op frisse zomerochtenden en zomeravonden slaat de kachel aan. Alleen een verbod is daarom volgens de Stichting HoutrookVrij een doeltreffende oplossing.
Hoe erg de voorgestelde maatregelen zijn: auto’s worden, zoals het PBL terecht betoogd, sneller vervangen dan houtkachels die gemiddeld 25 jaar meegaan. Dat betekent dat in woonwijken kinderen op weg naar school, naar het sportveld, of in hun eigen huis nog jarenlang dezelfde kankerverwekkende PAK’s zullen inademen die de burgers zo ongewenst vonden bij de kunstgrasvelden. En dreigt de burger nog steeds dezelfde vervuilende stoffen te moeten inademen, en dan in hogere concentraties, die ook in tabaksrook zitten. Houtrook treft een groot deel van de bevolking, of ze er nu over klagen of niet. Stoken is een keuze, ademen niet.