Houtrook blijft heet hangijzer

Houtrook blijft heet hangijzer
2 mei 2021 Redactie

Als vervolg op een eerder artikel in het blad van de vereniging Eigen huis – waar veel op is gereageerd – worden verschillende  belanghebbenden gevraagd naar hun visie op het gebruik van houtkachels. Ook onze voorzitter is aan het woord en maakt duidelijk dat het stoken van hout niet meer van deze tijd is. Het meest in het oog springend is echter de uitspaak van zowel het ministerie van Economische zaken als Infrastructuur en Waterschap. Zij geven aan dat een houtkachel niet onder duurzame alternatieven voor het individueel verwarmen van huizen valt.

 Bewustwording en inzetten op duurzame warmtebronnen is het credo van de rijksoverheid. Echter schuiven ze de verantwoordelijkheid om dit vorm te geven richting gemeenten en burgers. Wat ons betreft een gemiste kans.

Verder is het artikel een verzameling van vaste standpunten van de inmiddels bekende tegen- en voorstanders van de houtkachel waaronder onze voorzitter, Micheal Rutgers (Longfonds), Lars Hein (Universiteit Wageningen), NHK en Wijbrand Pauw (kachelverkoper).

Het Longfonds houdt vast aan het devies niet stoken. Wijbrand Pauw weet te vertellen dat het meten van de schadelijke effecten blijkt moeilijk te zijn in de praktijk en daarom is het lastig om emissienormen op te stellen door TNO. Lars Hein geeft aan dat moderne kachels net zo goed veel ultrafijnstof uitstoten. De kachelbranche zoomt wederom in op de vier pijlers van het gebruik van de eco-designkachel

Bron: Eigen Huis Magazine februari 2021

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.