Jaarlijks rapport Verenigd Koninkrijk over luchtvervuiling gepubliceerd: resultaten verontrustend!

Jaarlijks rapport Verenigd Koninkrijk over luchtvervuiling gepubliceerd: resultaten verontrustend!
14 februari 2023 Redactie

Een recent gepubliceerd jaarlijks rapport over luchtvervuiling in het Verenigd Koninkrijk heeft verontrustende resultaten opgeleverd. Volgens Professor Chris Whitty, die het rapport aan The Guardian heeft toegelicht, leidt luchtvervuiling tot een verminderde longontwikkeling bij kinderen, hartziekten, beroerte, kanker, verergering van astma en verhoogde sterfte, naast nog veel meer andere problemen met de gezondheid.

Hoewel sommige luchtvervuilende stoffen in de afgelopen 50 jaar zijn afgenomen, is de luchtvervuiling door ultrafijnstof in de afgelopen tien jaar nauwelijks gedaald. Deze vorm van luchtvervuiling is juist het meest gevaarlijk voor de gezondheid en kan schade veroorzaken aan elk orgaan in ons lichaam.

Het rapport benadrukt dat we moeten streven naar alle mogelijke oplossingen in alle sectoren en dat luchtvervuiling meer urgent moet worden aangepakt. Een van de meest vervuilende methoden van verwarming in huishoudens is het stoken van hout. Ecodesign houtkachels produceren zelfs 450 keer meer schadelijke luchtvervuiling dan gasgestookte centrale verwarming. Het rapport geeft aan dat het stoken van hout de afgelopen jaren helaas meer populair is geworden, terwijl dit vaak niet uit noodzaak, maar slechts voor esthetische redenen gebeurt. Hierdoor is ultrafijnstof veroorzaakt door het verbranden van hout tussen 2010 en 2020 met ruim een derde toegenomen.

Het voorgestelde streefcijfer van de overheid voor het terugdringen van luchtvervuiling door ultrafijnstof is te weinig ambitieus. De doelen liggen op het dubbele van de limiet van de WHO en hoeven pas in 2040 te worden gehaald.

 

Bronnen

https://www.theguardian.com/environment/2022/dec/08/eco-wood-burners-produce-450-times-more-pollution-than-gas-heating-report

https://www.sciencemediacentre.org/chief-medical-officers-annual-report-2022-air-pollution/

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.