Stoken in een houtkachel leidt tot aanzienlijke verhoging van fijnstof- en ultrafijnstof concentraties in eigen huis

Stoken in een houtkachel leidt tot aanzienlijke verhoging van fijnstof- en ultrafijnstof concentraties in eigen huis
14 februari 2023 Redactie

CHARRED, Blootstelling binnenshuis bij mensen die hout stoken

Datum rapport: 7 februari 2023

CHARRED is een burger-participatie-onderzoek vanuit de Universiteit Utrecht. In overleg met de deelnemers zijn onderzoeksvragen opgesteld over houtrook in relatie tot gezondheid. Huidig CHARRED onderdeel testte de blootstelling aan houtrook binnenshuis bij het stoken van hout in een houtkachel.

Er zijn metingen uitgevoerd in vijf woningen in Nederland met een ‘meetrugzak’. Deze rugzak was uitgerust met drie meetinstrumenten: een fijnstof meter, een ultrafijnstof meter en een roetmeter. De rugzak is steeds een week in een woning geplaatst, waarbij de deelnemers minstens drie keer de houtkachel stookten en een activiteiten dagboek bijhielden.

De resultaten toonden aan dat hout stoken in een houtkachel leidt tot aanzienlijke verhoging van fijnstof- en ultrafijnstof concentraties in eigen huis. Bij elke woning bleek deze toename.

Dit onderzoek bevat een kleine steekproef, maar eerder onderzoek in Engeland toonde eveneens aanzienlijke verhoging aan van fijnstof en ultrafijnstof concentraties in eigen huis bij het stoken van hout in een houtkachel (1).

Uit onderzoek van de WHO naar fijn stof en ultrafijn stof in de buitenlucht blijkt bovendien dat zelfs lage concentraties al nadelige effecten op de gezondheid hebben (2).

De resultaten van dit onderzoek zijn beschikbaar op de CHARRED-website en de contactpersoon is Fleur Froeling, onderzoeker van de Universiteit Utrecht.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.