Maar liefst 79% vaker de diagnose ADHD gesteld bij kinderen die het meest aan PM2,5 blootgesteld werden

Maar liefst 79% vaker de diagnose ADHD gesteld bij kinderen die het meest aan PM2,5 blootgesteld werden
12 maart 2023 Redactie

Uit onderzoek Taiwan blijkt dat bij kinderen die het meest aan het PM2,5 fijnstof blootgesteld werden, maar liefst 79% vaker de diagnose ADHD is gesteld.

Voor het gehele land werd de diagnose ADHD en de gemiddelde jaarwaarde van PM2,5 bepaald voor een periode van gemiddeld 14 jaar.

In de gebieden met het hoogste kwartiel aan luchtvervuiling met PM2,5, werd 79% vaker de diagnose ADHD gesteld dan in gebieden met het laagste kwartiel (oftewel kwart).

Voor het vaststellen van het uiteindelijke toegenomen risico percentage, werden de groepen gecorrigeerd voor verschillen in andere risicofactoren voor het krijgen van ADHD zoals een laag geboortegewicht, oudere leeftijd moeder, een lagere opleiding van de moeder en slechte psychologische omstandigheden.

In totaal 3% van de kinderen tot en met 18 jaar kreeg de diagnose ADHD, jongens 3x meer.

In gebieden met het hoogste kwartiel aan PM2,5 kwam ook 25% meer astma en 13% meer (atopische) eczeem voor dan in het laagste kwartiel.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.