Roet uit houtstook veroorzaakt meeste sterfte

Roet uit houtstook veroorzaakt meeste sterfte
7 oktober 2024 Inge

Tien jaar onderzoek in Londen wees uit dat roet uit houtstook, vergeleken met andere bronnen, verantwoordelijk was voor de meeste oversterfte. Het ging om kortdurende belasting gedurende één dag en de sterfte op die dag en de drie dagen erna.

 

Onderzoek naar roetbronnen zoals houtstook en verkeer

 

Volgens de onderzoekers zijn er globaal twee soorten roet, die bij verbranding worden uitgestoten: organische koolstof met ook andere elementen en elementaire koolstof met alleen koolstof, ook wel zwarte koolstof ofwel black carbon genoemd. Dat wordt gemeten met behulp van lichtabsorptietechnieken. Elementair koolstof wordt voornamelijk in verband gebracht met fossiele brandstoffen. Organisch koolstof is dominant bij het verbranden van hout en andere biomassa, maar ook het wegverkeer levert een deel.

Naast elementair koolstof en organisch koolstof is ook elke dag het roet specifiek uit houtstook gemeten. Dat kan worden vastgesteld doordat het een specifieke lichtfrequentie opneemt.

 

Meeste oversterfte door roet uit houtstook

 

De sterfte die artsen opgeven, is per dag bepaald: de totale sterfte (niet door ongevallen), sterfte door longziekten en sterfte door hart- en vaatziekten.

Roet uit houtstook gaf gedurende die dag en drie dagen erna de meeste oversterfte: 0,51% meer totale sterfte en 1,70% meer sterfte door longziekten. Voor organisch roet was dat 0,45% respectievelijk 1,30%. Dat verschil in sterfte werd berekend tussen de concentratie op de grens met de 25% laagste roetmetingen t.o.v. de grens met de 25% hoogste roetmetingen. Bij elementair koolstof werd geen oversterfte gezien. Er werd geen oversterfte gezien bij hart- en vaatziekten voor alle roetsoorten, i.t.t. vorige onderzoeken.

Ook in de zomer was er oversterfte door organisch roet en roet uit houtstook. Hoewel de roetconcentraties uit houtstook in de zomer veel lager waren, was het effect relatief schadelijker.

Opvallend was dat bij vrouwen meer oversterfte werd gezien dan bij mannen.

 

Conclusie

 

Roet uit houtstook geeft verreweg de meeste oversterfte, al door één dag stoken.

Onze stichting ziet daarom een belangrijk taak weggelegd voor de overheid om de bevolking uit te leggen waarom hout stoken niet verantwoord is.

Amersfoort heeft inmiddels in haar Omgevingsplan een stookverbod bij code rood of oranje van de Stookwijzer. Andere gemeenten kunnen dat overnemen. De ontwikkeling van drones met warmtesensor, fijnstofmeter en automatisch boetesysteem kunnen behulpzaam zijn bij het handhaven, steekproefsgewijs en bij klachten. Politie en brandweer hebben al ervaring.

 

 

Wil je meer lezen over het onderzoek in Londen klik dan hier of een verslag in The Guardian klik daar. Voor het stookverbod in Amersfoort klik je bij RTL of bij de gemeente Amersfoort zelf. Lees ook onze routekaart voor de overheid om houtstook uit te faseren of onze brief aan alle gemeenten van maart 2024 met argumenten en adviezen voor de uitfasering.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.