Foto bron Pixabay
Kwik is inmiddels uit de koortsthermometer en vele, andere producten verdwenen. Terecht, want kwik vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een ernstig probleem voor de volksgezondheid. De belangrijkste oorzaak van kwikvervuiling binnen de EU is de verbranding van vaste brandstoffen zoals hout of steenkool. Recentelijk werd bekend dat ons gas te hoge concentraties kwik zou bevatten. We worden dus nog steeds blootgesteld aan deze gevaarlijke stof.
Bij de verbranding van bijvoorbeeld hout komen kleine hoeveelheden kwik vrij die desondanks grote gevolgen hebben. Kwik stapelt zich namelijk op in ons lichaam en breekt niet af. Het meest kwetsbaar voor de negatieve effecten hiervan zijn de foetus en het jonge kind. Blootstelling aan kwik kan levenslange gevolgen hebben voor hun zenuwstelsel en brein.
Grote milieuvervuiler
De impact van kwik in het milieu is ook niet mis. Kwik kan nog duizenden jaren schadelijk blijven. Bij verbranding komt kwik in de lucht terecht. Via neerslag en wind bereikt dit kwik het oppervlaktewater van rivieren, meren en oceanen. Vissen en andere organismen nemen deze stof op, die vervolgens weer een gevaar vormen bij menselijke consumptie. Via dode vissen zakt kwik ook naar de bodem. In Europa wordt de visstand ernstig bedreigd door een combinatie van klimaatverandering, overbevissing en kwikvervuiling.
Binnen de EU monitort de EEA, het Europees Milieuagentschap, de kwikvervuiling. Het Europese oppervlaktewater voldoet volgens de EEA in veel gevallen niet aan de in de richtlijn vastgestelde grenswaarden voor kwik. De organisatie schat bovendien dat in Europa jaarlijks meer dan 1,8 miljoen kinderen geboren worden met een kwikgehalte in het bloed dat boven de aanbevolen veilige grenswaarde ligt.
Burgers kunnen hun bijdrage aan een betere wereld leveren door te voorkomen dat kwik in het milieu terecht komt. Dat kan door bijvoorbeeld batterijen met kwik bij een recyclestation aan te bieden. En natuurlijk ook door geen hout te stoken. Er zijn genoeg schone alternatieven om ons huis te verwarmen, zoals de warmtepomp of de elektrische haard.
Bronnen:
Gezondheidsrisico’s van kwik
https://www.eea.europa.eu/nl/articles/kwik-een-aanhoudende-bedreiging-van
https://www.rivm.nl/kwik/gezondheidsrisico-s
Kwik in het milieu
https://www.mo.be/nieuws/dode-vissen-nemen-kwik-mee-naar-diepste-punt-van-oceanen