Brief voor de buren

Voorbeeld brief buren

Lieve houtstoker, buurman, buurvrouw, medemens,

Graag zou ik even wat tijd van je willen vragen om iets aan je uit te leggen. Niet om te zeuren of te klagen maar juist om nader tot elkaar te komen.

In het verleden hebben we vaker met elkaar gesproken over de rook van jouw houtkachel. Ik begrijp dat dit een lastig onderwerp kan zijn omdat jij er zo van geniet om een gezellig vuurtje te creëren voor jezelf, je familie en vrienden. En een momentje genieten kan ik alleen maar toejuichen, zeker in deze tijden.

Helaas heeft het stoken van hout een keerzijde. Op de momenten dat bij jullie de houtkachel aan staat, ondervind ik enorme gezondheidsproblemen waardoor mij letterlijk de adem wordt ontnomen en ik me zeer beroerd voel. En nu kan ik me voorstellen dat je wellicht denkt; “Ach een onruststoker die niks te doen heeft, want het is toch maar een beetje rook en het ruikt toch juist lekker?” En eigenlijk zou ik heel graag willen dat ik zonder specifieke reden deze brief aan je stuur, maar helaas is de werkelijkheid anders.

Wat gebeurt er dan precies? Op het moment dat bij jullie de houtkachel aan staat, komen er door de uitstoot van de houtkachel enorme hoeveelheden schadelijke stoffen in de lucht die bij mij op mijn longen slaan. Op zulke momenten kan ik niet goed ademhalen en voel me naar en duizelig. Ook al sluit ik alle deuren, ramen en roosters, het lukt mij niet om de rook van de kachel tegen te houden. Ik zit dan letterlijk gevangen in mijn eigen huis en ben tot weinig in staat omdat ik het erg benauwd heb. Verhuizen naar een andere plek is geen optie omdat ik dan nog steeds geen garantie heb dat er niet in de buurt wordt gestookt.

Uiteraard heb ik mij nader verdiept in deze materie omdat ik mezelf ook heb afgevraagd of er een verband is tussen de houtrook en mijn gezondheid. Uit vele wereldwijde onderzoeken blijkt dat houtrook luchtvervuiling veroorzaakt. Door het verbranden van hout komen namelijk grote hoeveelheden fijnstof in de lucht die tot allerlei gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Daarom deze brief van mij, die bedoeld is als een open uitnodiging om samen met elkaar een gesprek aan te gaan. Ik zou het zo fijn vinden als we beiden kunnen genieten van ons leven, ons huis, ons gezin en het wonen in een fijne wijk. Zodat we tot elkaar kunnen komen en samen oplossingen kunnen vinden, want daar lever ik graag mijn bijdrage aan. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Bij voorbaat dank, vriendelijke groeten,

Je buurman/vrouw

Kom in actie

De stichting bestaat alleen uit actieve vrijwilligers die het belangrijk vinden om naast baan en gezinsleven onze doelen te bereiken. Wil jij ook een actieve bijdrage leveren?

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.