Bronnen Flyer Gemeenten

Bronnen voor gemeenten

Houtstook: helaas niet zo gezellig en goedkoop

1.
Stichting HoutrookVrij krijgt veel meldingen van wanhopige mensen die in eigen huis en tuin onontkoombaar worden blootgesteld aan houtrook, wat hun gezondheid aantast
maar waarbij stokers aangeven niet te willen stoppen omdat zij ‘schoon’ stoken na stooktips van de gemeente. Daarom pleit Stichting HoutrookVrij al langer voor het verstrekken van informatie waaruit blijkt dat ook goed gestookte moderne EcoDesign kachels erg schadelijk zijn.

2.
Milieu Centraal zegt dat ‘schoon’ stoken niet bestaat. Bij de beste kachels ontstaat fijnstof en daar is geen drempelwaarde voor. Hout stoken zorgt dus altijd voor serieuze gezondheidsrisico’s en brengt meer CO2 in de lucht. Milieu Centraal wijst op de grote bijdrage van houtstook aan het fijnere fijnstof (PM2,5) vergeleken met de industrie of scheepvaart. Bovendien komt houtrook midden in woonwijken vrij, op leefniveau. Daarom adviseert Milieu Centraal ook geen stooktips meer, stoken is altijd schadelijk.

3.
Houtstook heeft in 2022 met 27% bijgedragen aan het PM2,5 fijnstof, met 75% aan PAK en met 29% aan benzeen. Dat is te vinden bij de emissieregistratie van de overheid. Het RIVM berekende ook 75% PAK voor 2021 (blz. 4, 2e kop). PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) vallen onder de categorie ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ van de overheid, omdat ze cellen beschadigen en kankerverwekkend zijn. Volgens de brandweer ontstaat bij één op de drie woningbranden, de brand door een hout- of pelletkachel.

Het RIVM heeft voor 2022 het houtgebruik en de uitstoot lager ingeschat dan in 2021, vanwege warmere winters (Methodology Rapport, blz. 106). De cijfers zijn niet aangepast aan de hogere gasprijzen. Dat is vreemd omdat het aantal bedrijven, dat brandhout verkoopt, bij de Kamer van Koophandel is verdubbeld volgens Pointer en deze bedrijven de vraag nauwelijks aankonden in 2022. Daadwerkelijk toegenomen houtgebruik heeft dus nog hogere percentages tot gevolg.

4.
Roet uit houtstook blijkt de meeste oversterfte te geven. Tienjarig onderzoek in Londen naar kortdurende blootstelling aan roet gedurende één dag, toont aan dat roet uit houtstook de meeste extra sterfte veroorzaakt, ook in de drie dagen erna: 1,70% meer sterfte door longziekten en 0,51% meer totale sterfte. Verder  onderzoek toont aan dat de oversterfte ook zomers kan optreden door houtstook buiten, er is dan minder roet maar wel met relatief schadelijker effect. Roet met alleen elementair koolstof (voornamelijk uit het verkeer) liet geen oversterfte zien.

5.
De bijdrage van houtstook aan de totale woningverwarming in 2022 is maar 6%:
• Een kleine minderheid van 12,6% van alle huishoudens stookt in een houtkachel of open haard volgens het CBS (blz. 11 en 12: 933/1355 x 18,1% = 12,6%). Daarvan blijkt de meerderheid één tot drie keer per week te stoken (blz. 17). Daarmee leveren zij 15,6 petajoule aan energie (blz. 27). Uit een enquête van het CBS in 2023 bleek opnieuw dat 12,6% binnen op hout stookt: 15% heeft een houtkachel of open haard, waarvan 15,8% hem niet gebruikt. Van de stokers stookte 30% meer en 19% minder in het jaar daarvoor.

• De totale energie voor de verwarming van woningen in 2022 bedroeg volgens TNO 250 petajoule (blz. 14). Het percentage van houtstook is dus: 15,6/250 = 6%.

6.
De gezondheidsschade door PM2,5 bestaat uit het (meer) ontstaan en ook verergeren van: oorontstekingen, luchtweginfecties, astma, COPD (longfalen), longkanker, hoge bloeddruk, hartfalen, hart- en herseninfarcten, hartritmestoornissen, te klein en te vroeg geboren kinderen, leerstoornissen, ADHD, autisme, depressies, dementie, ziekte van Parkinson, adipositas en diabetes 2, reuma, botontkalking, maag-, nier-, blaas-, lever-, borst-, en hersentumoren, leukemie en lymfomen.

De World Health Organization (WHO) heeft een overzichtsstudie in The Guardian besproken waarin wordt aangegeven dat PM2,5 bijna ieder orgaan kan beschadigen. Prof. Andersen vatte de gezondheidsschade in de onderstaande infographic (blz. 6) samen. Zij is hoofd van de European Respiratory Society (ERS) en lid van International Society for Environmental Epidemiology (ISEE).

7.
D
e WHO adviseerde in 2021 een nieuwe norm voor PM2,5 fijnstof. De oude norm van 10 microgram per kubieke meter – die overigens pas in 2030 in Europa van kracht wordt – blijkt verantwoordelijk voor forse oversterfte. Voor Europa is dat 11,8%, volgens de ISEE en ERS (Conclusie artikel: 1,118 keer). Vanwege de sterfte, de hoge zorgkosten en het breed gedragen en sterke bewijs, dringen zij aan op o.a. een houtstookverbod (artikel, eerste en vijfde kop).

Andere instanties zien eveneens een houtstookverbod als onvermijdelijk om de nieuwe PM2,5 norm te behalen, zoals het RIVM en het Duitse Umwelt Bundes Amt. De Australische ACT adviseerde een stookverbod nadat stooktips en moderne kachels de luchtkwaliteit niet verbeterde (zie Summary). Kachel-omruil-programma’s in Nieuw-Zeeland, de VS en Canada bleken ook niet effectief. Al eerder ontraadde het Interparlementaire Beleidsoverleg Luchtkwaliteit particuliere houtstook (blz. 11). Recent nog adviseerde CE Delft een houtstookverbod als meest (kosten)effectief (blz. 3) en riepen de Engelse kinderartsen op tot een houtstookverbod.

8.
Aanzienlijke toename van ziekten bij hogere PM2,5 concentraties:

• 68% vaker longkanker bij stokende zussen dan bij niet-stokende zussen, Sisteronderzoek

• 34% vaker te klein geboren kinderen bij iedere 10 microgram per kubieke meter (10 mcg/m3) volgens alle goed uitgevoerde Europese onderzoeken. Zij hebben vaker longziekten, hart- en vaatziekten, leerproblemen, ADHD en autisme, volgens het RIVM.

• 79% vaker ADHD bij kinderen die leven in gebieden met het kwart aan hoogste concentraties vergeleken met kinderen in het laagste kwart, in Taiwan. Ook Rotterdamse kinderen hebben een gedeeltelijk dunnere hersenschors en vaker impulsiviteit bij blootstelling aan hogere PM2,5 concentraties.

• 85% vaker dementie per 10 mcg/m3 volgens alle verzamelde en goed uitgevoerde Amerikaanse onderzoeken (17% per 2 mcg/m3).

• 80% vaker reuma bij volwassenen die leven in gebieden met het kwart aan hoogste PAK concentraties vergeleken met hen in het laagste kwart, volgens Amerikaans onderzoek. PAK uit sigaretten lieten geen verband zien.

• 150% vaker sterfte aan Covid per iedere 10 mcg/m3 volgens Amerikaans onderzoek

• 65% vaker long Covid per 10 mcg/m3 bij voorheen gezonde jongvolwassenen in Zweden

• 50% vaker sterfte als gevolg van Parkinson per 10 mcg/m3 volgens Europees onderzoek

• 12% vaker borstkanker per 10 mcg/m3 volgens Europees onderzoek (6% per 5 mcg/m3)

 

De onderzoekers corrigeerden goed voor de invloed van andere risicofactoren.

Gemeentebeleid in het omgevingsplan kan schade door houtstook voorkomen.

 

Weeg de belangen van een kleine minderheid (gezelligheid en financiële voordelen) niet langer zwaarder dan het leed en de hoge kosten van de schade aan de volksgezondheid, de natuur en het klimaat.

A. Informeer inwoners dat houtstook altijd schadelijk is voor de gezondheid, de natuur en het klimaat. Ook bij de beste kachels ontstaat fijnstof waarvoor geen drempelwaarde bestaat. Houtstook zorgt altijd voor serieuze gezondheidsrisico’s en natuurschade en brengt extra CO2 in de lucht. Dat is de campagneboodschap van Milieu Centraal. Er ontstaan niet alleen longziekten en hart- en vaatziekten, maar nog veel meer, zie punt 6. Een kleine stokende minderheid (12,6% binnen, 20% ook buiten) schaadt de grote meerderheid. De hoge percentages veroorzaakt door houtstook (27% PM2,5, 75% PAK, 29% benzeen) zijn in woonwijken vlak bij de bron nog hoger.

B. Biedt alternatieven voor gezelligheid en lagere verwarmingskosten: subsidieer woningisolatie en (hybride) warmtepompen, adviseer een elektrische BBQ en tuinlampionnen of elektrische kaarsen. Er zijn ook schone vlammen zoals in waterdamphaarden, haarden met holografische vlammen, elektrische haarden of de haardvuurvideo op YouTube op de TV. Zij verwarmen niet, een ethanolhaard – ook zonder schoorsteen en fijnstof – doet dat wel. Toegevoegde geurstoffen en gel kunnen daarentegen wel gevaarlijke en irriterende stoffen veroorzaken, volgens Milieu Centraal in Trouw.

C. Werk aan een algeheel stookverbod in het Omgevingsplan, zoals in Utrecht. Voer alvast een overgangsmaatregel in, zoals een stookverbod bij code rood en oranje in Amersfoort, gevolgd door een stookverbod met uitzondering van een vast stookdagdeel/week, zodat daarbuiten veilig ventileren en buitenzijn wel weer mogelijk is. Ook het invoeren van een houtstookverbod buiten in parken en tuinen is mogelijk zoals in Utrecht in 2025 is ingevoerd. Voer een verbod in op houtstook in nieuwbouwwoningen, zoals in 2025 gaat plaatsvinden in Utrecht en in 2027 ook in Amsterdam. Dat kan ook landelijk plaatsvinden door het schrappen van houtstook  als hernieuwbare verwarmingsbron in de landelijke Bengnormering.

D. Compenseer mensen met moderne houtkachels als hoofdverwarming om overgangstermijnen te voorkomen. Zij zijn helaas ten onrechte geadviseerd dat moderne hout- en pelletkachels/ketels schoon en duurzaam zouden zijn. Zo kunnen stookverboden – ook een totaal stookverbod – snel worden ingevoerd.

E. Handhaaf uiteindelijk een houtstookverbod steekproefsgewijs en bij – ook anonieme – klachten op eenvoudige wijze met een warmtesensor en fijnstofmeter bij de schoorsteen via een drone (politie en brandweer hebben ervaring) of een uitschuifbare stellage.

 

 

Onderstaande punten 9 t/m 14 geven aan waarom ook goed gestookte EcoDesign kachels schadelijk zijn voor de volksgezondheid, de natuur en het klimaat:

9.
Moderne EcoDesign houtkachels produceren 3.100 keer meer PM2,5 fijnstof dan de Cv-ketel op gas, volgens Deense en Duitse wetenschappers, zie het rapport (blz. 7). Dat is 7 keer meer dan het Engelse RIVM (DEFRA) aangeeft: 465 keer. Scandinavische landen gebruiken namelijk de methode van de Noorse en Zweedse testinstanties SINTEF en RISE, die ook 7 keer meer totaal fijnstof meten dan de Europese EcoDesign testmethode (Summary, regel 14).

De EcoDesign testmethode meet onder gekunstelde laboratoriumomstandigheden en zonder het fijnstof dat nog niet is gecondenseerd. De test gebruikt erg weinig hout dat ontschorst en oven gedroogd is. Ze meten met onderdruk bij de afvoerpijp en zonder de opstart-, bijvul- en uitdooffase. Ook MAX verwoordt dat de werkelijke uitstoot van EcoDesign kachels veel hoger is, zoals blijkt uit de Noorse en Zweedse test.

10.
‘Betere’ verbranding maakt fijnstof (met roet en PAK) kleiner, er ontstaat meer ultrafijnstof. Dat is niet beter, ultrafijnstof is juist schadelijker omdat het 5 keer meer in de longblaasjes terechtkomt en in tegenstelling tot gewoon fijnstof ook in je bloed.

Zo produceren moderne EcoDesign pellet- en houtkachels zeer veel ultrafijnstof: tot wel 110 – 700 miljoen deeltjes ultrafijnstof/cm3, volgens een overzichtsstudie (blz. 521-522). Vanwege de betaalmuur is het artikel eventueel op te vragen. Zij stoten daarmee 5.500 tot 35.000 keer meer uit dan het WHO advies voor ultrafijnstof (blz. xix = 21). De WHO adviseert om concentraties met meer dan 20.000 deeltjes/cm3 (gedurende één uur) met prioriteit te verlagen.

11.
(Zeer) goed brandende kachels stoten 10.000 nanogram/m3 aan merkerstof voor PAK-mengsels (BaP) uit, volgens het STAB (blz. 53). Één nanogram is één duizendste microgram en dat is weer één duizendste milligram (mg). De WHO adviseert een gemiddelde jaarwaarde van niet meer dan 0,12 nanogram/m3. Dan is de uitstoot 83.000 keer zo hoog.

Deze 83.000 keer is nog een forse onderschatting, namelijk:

Er is alleen gemeten in het primaire PM2,5; niet in het secundaire PM2,5 dat later ontstaat door oxidatie en condensatie uit vluchtige organische stoffen (VOS) in houtrook. Dan neemt het primaire PM2,5 nog drie tot vijf keer toe, volgens Grieks onderzoek. Daarin bevinden zich veel geoxideerde PAK.

Bovendien vormen de bekende 16 PAK moleculen slechts 1% van alle PAK die bij verbrandingsprocessen ontstaan, blijkt uit een nieuwe onderzoeksmethode. De andere PAK blijken zeker zo schadelijk als benzo(a)pyreen en wel 13 keer zo kankerverwekkend, toonde recent onderzoek aan.

• Bovendien is de WHO advieswaarde gebaseerd op alleen het risico op luchtwegkanker. Inmiddels blijkt dat (geoxideerde) PAK-mengsels in het PM2,5 uit houtrook veel meer doen. Zij zijn de belangrijkste bron van de oxidatieve weefselschade,  volgens Europees, Hongaars en ook Chinees onderzoek. Deze oxidatieve schade aan afweer- en weefselcellen is het belangrijkste werkingsmechanisme van het PM2,5, naast de (veroorzaakte) ontstekingsreacties, ook volgens TNO (blz. 11). PAK veroorzaken dus veel meer ziektebeelden en kankersoorten dan alleen luchtwegkanker, zie punt 6. Daar is deze WHO norm nog niet op berekend.

12.
Onderzoeksbureaus beoordelen kachelfilters als onvoldoende. Zij vervuilen snel en verliezen dan hun werking. Het (dagelijks) reinigen is lastig en de regelmatige vervanging duur.

Volgens Royal Haskoning (blz. 69) werkt een katalysator (ABCAT) niet bij lage temperaturen zoals bij opstarten. Bij vervuiling wordt de afvoer (trek) belemmerd zodat ze de katalysator ontraden. De elektrostaat vangt vooral zouten weg, de roet en teerdeeltjes veel minder. Al wordt de elektrostaat gesubsidieerd dan neemt het PM2,5 uit houtkachels slechts met 1,6% af omdat reiniging en vervanging vaak uitblijven. Bureau Blauw (blz. 3) vindt de elektrostaat te duur om steeds te vervangen. Bovendien vangen de elektrostaat en katalysator het nog ongecondenseerde fijnstof (60%) niet weg.

Stichting HoutrookVrij meet bij de katalysator geen afname van het ultrafijnstof. Een Engels overzichtsartikel (Abstract, derde deel) bevestigt dat. Zowel katalysator als elektrostaat filteren het ultrafijnstof (met PAK) niet weg, terwijl moderne kachels wel veel en meer ultrafijnstof uitstoten.

13.
Houtstook stoot per warmte-eenheid tweemaal zoveel CO2 uit als de Cv-ketel op gas. Een EcoDesign houtkachel stoot zelfs vijf keer zoveel CO2-equivalenten uit, vanwege ook hogere uitstoot van methaan, lachgas en roet. Dat zorgt voor meer zorgelijke broeikasstoffen in de lucht. Daarnaast schaadt houtstook de biodiversiteit en CO2-opname capaciteit van bossen en verdringt het duurzaam houtgebruik. Dit is vastgesteld door Green Transition Denmark (blz. 26), European Environmental Bureau (blz. 5 en 8), de Europese wetenschappers verenigd in het EASAC, het Europese Joint Research Centre besproken door de EASAC en de Griffith University.

Verder vervuilt houtstook het oppervlaktewater met kwik en met zeer schadelijke PAK (blz. 138).

PM2,5 tast bovendien het geheugen van bijen aan en de antennes van insecten zodat feromonen niet meer goed worden waargenomen, belangrijk bij de voortplanting en het zoeken van voedsel. Dat draagt bij aan de sterke afname van insecten, ook in afgelegen natuurgebieden.

14.
‘Bewust stoken’ met controle door ‘gecertificeerde neus’ is wetenschappelijk gezien onjuist:

• Optimaal gestookte EcoDesign kachels stoten veel (ultra)fijnstof met PAK en roet uit.

• (Ultra)fijnstof is onzichtbaar en niet te ruiken, volgens Deens onderzoek (blz. 2).

• Windkracht 3 t/m 5 Beaufort gaat ook gepaard met verhoogde fijnstof concentraties bij houtkachels in woonwijken. Soms zelfs meer: wanneer de wind de rook hard tegen de gevel blaast of wanneer de wind afkomstig is van een woonwijk met veel houtkachels. Scapeler geeft als verklaring dat de rook minder tijd heeft om te verdunnen, zie het BAM rapport op blz. 44 – 46.

Stichting HoutrookVrij, datum 7 november 2024

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.