Laat ons niet stikken

Media

Media

Wie de traditionele media (tv, radio, krant) op de voet volgt, ziet dat lokaal, provinciaal en nationaal steeds meer aandacht komt voor het onderwerp houtrook. Houtrook heeft behalve overlast grote raakvlakken met belangrijke maatschappelijke vraagstukken als luchtvervuiling, watervervuiling, ontbossing en de klimaatcrisis en daarmee effect op onze gezondheid. Onderwerpen die in de media aandacht krijgen van journalisten. Maar burgers dragen daar zelf ook aan bij met filmpjes, foto’s, posts en vlogs via social media en tonen hoe ingrijpend houtrookoverlast is.

Stichting HoutrookVrij wil actieve burgers van informatie voorzien zodat zij goed geïnformeerd aan de slag kunnen in hun eigen leefomgeving, bijvoorbeeld richting de eigen gemeente. Wij verwoorden de belangen van gehinderden en roepen de media op om de juiste informatie over houtrook te verspreiden. Veelal ontbrak in berichten houtrook als vervuilingsbron. Daarnaast verspreiden we onze boodschap via X, Facebook, LinkedIn, onze website, downloadbare folders en via persberichten. Stoken is een keuze, ademen niet!

Animaties

Op deze pagina delen we animaties waarin we laten zien hoe houtrook het risico om ziek te worden vergroot. In deze animaties zie je hoe houtrook de gezondheid van de stoker, of de gezondheid van jouw dierbaren en burgers in de omgeving beïnvloedt. Houtstook is een gevaar voor ieders gezondheid.

Na de zomer worden hier nieuwe animaties gedeeld over de gevolgen van het stoken van hout in woningen.

Mede mogelijk gemaakt door de stichting Varda

Animatie houtstook, BBQ met hout of kolen buiten (57 seconden)

Animatie houtkachel (60 seconden)

op de tv

Milieucentraal.nl

Longarts Ismé de Kleer is Eerlijk over Houtstook

Ismé de Kleer is kinderlongarts in het Franciscus ziekenhuis in Rotterdam & Schiedam. Zij geeft antwoord op de meest brandende vragen over de gezondheidsrisico’s van houtstook. Bij het verbranden van hout komt fijnstof vrij. Fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten en kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis. Naast de ‘gezelligheid’ in huis brengt het stoken van hout dus ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee voor jezelf en je omgeving. Ismé ziet dagelijks kinderen met chronische longziekten zoals astma in haar spreekkamer. Een groot deel van deze kinderen geeft aan aanzienlijk meer klachten te ervaren bij een slechte luchtkwaliteit. Daarom zet zij zich al jaren, samen met andere collega’s, in voor het terugdringen van houtstook.

De Avondshow met Arjen Lubach (S6)

Twistgesprek: houtstook

 

Max Meldpunt - Voor iedereen (die last) van een houtkachel heeft

Overlast van houtkachels wordt niet aangepakt.

“Gezellig, zo’n houtkachel of open haard. Maar voor de buren is het minder fijn. Want nu de energieprijzen zo hoog zijn, wordt hout stoken steeds vaker gebruikt als verwarming. Daardoor is de overlast groot.

Dieter en Marleen Pientka  hebben er ook, sinds zo’n zes jaar, last van. ”Al zijn het er maar één of twee die aanstaan, het heeft een enorme impact op de luchtkwaliteit. Dus je moet ook echt de ramen en deuren sluiten, want anders komt die rook in je huis. Terwijl het in deze pandemie zo belangrijk is om goed te ventileren.”’

Door de overlast heeft Marleen prikkende ogen, opgezwollen oogleden en ook een heel droog gevoel in haar neus. Dieter is bang dat zijn gezondheid op de lange termijn slechter wordt.’’ Daarom is hij meerdere keren naar de gemeente gestapt, maar die neemt hem niet serieus. ”Ze zeggen zelfs dat er geen overlast is.” (Max Meldpunt)

Bekijk de uitzending  10 december 2021

 

Nieuwsuur - Voor iedereen (die last) van een houtkachel heeft

Stookverbod tegen fijnstofdoden?

Kregen we vroeger nog subsidies voor houtstoken omdat het als een duurzaam alternatief werd gezien, nu blijken de kachels een grote vervuiler te zijn. Maar liefst 23 procent van alle fijnstofuitstoot in ons land is afkomstig van houtkachels. Elke dag overlijden zo’n tien mensen aan de uitstoot. En het leidt tot veel overlast in buurten, waar fervent stokers tegenover hun buren komen te staan. Is een stookverbod de oplossing?

(NOS.NL)

Bekijk de uitzending  20 maart 2021

 

Pulp fiction - Climate central

Hoe groen is ‘duurzame’ energie uit houtpellets eigenlijk? Ontdek het verrassende antwoord in 69 seconden! (klik op ‘cc’ voor Nederlandse ondertitels)

 

Stichting Houtrookvrij bij 1vandaag

Opname 1Vandaag overlast door houtrook in samenwerking met houtrook.nl

 

Roet: de onzichtbare boosdoener

Meten is weten. Dat geldt zeker ook voor roet, een onzichtbaar maar schadelijk goedje dat we allen dagelijks inademen.

De techniek die Hannelore Bové ontwikkelde maakt het mogelijk om de impact op ons lichaam in kaart te brengen.

Campagne gemeente Amersfoort

In juni 2020 lanceerde Amersfoort als eerste gemeente in Nederland een publiekscampagne om houtstook actief te ontmoedigen.

op de radio

Mensen kunnen niet meer zomaar vrij hout stoken

Uitzending NPO radio 1, Dit is de dag van 16 december 2016

in de krant

Houtrookvrij in Friesch Dagblad

Hout stoken is zo primitief.

Petitie

Stichting HoutrookVrij vindt dat iedereen recht heeft op schone en gezonde lucht. De overheid moet hier duidelijke regels voor opstellen en deze handhaven. Dus steun onze actie door de petitie te tekenen.

 

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.