Bewustwording schadelijke effecten houtstook hard nodig

Bewustwording schadelijke effecten houtstook hard nodig
5 december 2020 Redactie

Over  twintig jaar vragen we ons af waar we mee bezig zijn geweest’, reageert Michael Rutgers, directeur Longfonds tijdens de tv-uitzending van Kassa van 21.11.20. En de kijker vraagt zich af hoe de houtstoker twee gehinderden zo in de steek kan laten. Het verhaal van Cor en Ali(e) is standaard: beiden zijn op leeftijd en hebben gezondheidsproblemen, waaronder astma,  zoals zo velen in Nederland. Bijna iedere stoker heeft met zulke kwetsbare buurtgenoten te maken. Mensen die soms een week lang de naweeën ervaren van een avondje ‘gezellig ‘ stoken. Ook al volg je de stooktips trouw op, heb je het nieuwste model houtkachel, toch blijft hout stoken voor iedereen schadelijk, ook voor de stoker.

Desondanks pleit Rutgers niet voor een verbod, omdat dit juridisch niet mogelijk is. Bewustwording is zijn strategie en dan maar hopen dat de stoker zelf de handdoek in de ring gooit. Want het is net als met roken: een beetje stoken of iets minder fijnstof uitstoten, hout stoken blijft altijd ongezond. Stichting HoutrookVrij is heel blij dat het Longfonds zich zo inzet voor houtrookgedupeerden. Tot nu toe doet dat nog geen enkele andere patiëntenvereniging, terwijl houtrook niet alleen de luchtwegen belast. Aan Rutgers zal het niet liggen die geeft alvast een voorzet door nadrukkelijk te vermelden dat houtstook ook slecht is voor hart- en vaatpatiënten. Een publieke uitnodiging aan de Hartstichting om eveneens actief in dit dossier te worden.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.