Bewoners in de ‘houtgreep’: de kachel als splijtzwam in een keurige straat in Dieren

Bewoners in de ‘houtgreep’: de kachel als splijtzwam in een keurige straat in Dieren
7 maart 2021 Redactie

Dieter Pientka, vrijwilliger van de stichting HoutrookVrij aan het woord.

Toen ik vorig jaar in de herfst werd gebeld door Niek Opten, onderzoeksjournalist van de Gelderlander, met de vraag of ik wilde meewerken aan een houtrookproject in Dieren, sprong ik een gat in de lucht!

Een fantastische kans om het houtrook probleem in woord, beeld en ondersteund met metingen vast te leggen en hiermee het ‘leed achter de voordeur’ te delen met al die burgers die er dagelijks mee worden geconfronteerd.

Ruim drie maanden lang was er een intensief contact met de lieve en vriendelijke bewoners verenigd onder de naam ‘In de houtgreep’, met Niek Opten, met André van der Wiel van Scapeler en op deze wijze ontstond er een perfect samenwerkingsverband.

Ik was ook erg blij te horen dat hoogleraar Lars Hein van de Wageningen Universiteit en het RIVM hebben bevestigd, dat onze metingen integer en op een verantwoorde manier worden uitgevoerd. Dat komt over als een flinke klop op de schouders van stichting HoutrookVrij én dat onze metingen serieus worden genomen. Dat zie ik als een heel mooi en belangrijk compliment!

Een lang weekend in december heb ik uit naam van stichting HoutrookVrij metingen verricht met de ultrafijnstof monitor, de tractor van de stichting en hebben we kunnen aanschaffen dankzij onze donateurs.

Helaas kon als gevolg van het Corona virus een tweede meetweekend niet doorgaan, er was immers ook een meting bij een houtstoker thuis ingepland.

Het is een fantastisch mooi onderzoek geworden met mooie, maar ook schokkende meetresultaten. Het stuk in de krant mag er zijn, 5 pagina’s groot! Ik heb niet eerder een dergelijk groot stuk over houtrook in de krant zien staan.

Mijn hoop is dat de overheid en politiek naar aanleiding van dit stuk goed wordt wakker geschud, het ‘leed achter de voordeur’ moet stoppen. Ik blijf me daarom met hart en ziel inzetten om de taboe te doorbreken en houtrook nog duidelijker op de kaart te zetten.

(Red: Helaas is het artikel niet in zijn geheel te lezen. Daarvoor moet u een abonnement hebben)

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.