Houtkachels: grootste fijnstofbron in Nederland

Houtkachels: grootste fijnstofbron in Nederland
7 maart 2021 Redactie

Houtkachels blijken plotseling, dankzij een nieuwe rekenmethode van het RIVM, de grootste fijnstofbron in Nederland te zijn. Dit nieuws haalde afgelopen februari grootschalig de landelijke en regionale media. De verbazing was groot: in plaats van de gebruikelijke 10% blijken de houtkachels maar liefst verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale fijnstofuitstoot, 23%. Dit zijn geen vrijblijvende cijfers, maar officiële cijfers die consequenties moeten hebben voor het aanpakken van de luchtvervuiling in Nederland. Lees meer.

Houtstook hoort dankzij de nieuwe berekeningen prominenter op de agenda van de overheid te staan. Het zijn niet de auto’s of de fabrieken die zoveel van het schadelijke fijnstof uitstoten. Nee, het zijn de houtkachels. De gebruikelijke foto bij nieuwsartikelen over fijnstof hoort voortaan een houtkachelpijp te zijn en niet alleen de traditionele foto van een uitlaat of fabriekspijp. Over beeldvorming gesproken.

Wat nu?

Na de eerste verbazing stelde RTV Drenthe de logische vervolgvraag ‘Wat nu?’. In ieder geval blijkt uit het nieuwsbericht dat voor- en tegenstanders van houtstook er onderling niet uitkomen. De kachelverkoper bagatelliseert de uitstoot, niet alle fijnstof zou schadelijk zijn(!). De Stichting HoutrookVrij betoogt daarentegen dat die 23% nog een onderschatting is van de werkelijke uitstoot omdat steevast van stoken onder ideale omstandigheden wordt uitgegaan.

Trouw vraagt zich af of de houtkachel bij het grofvuil kan. Terecht  bericht de krant dat de overheid waarschuwingen van het RIVM en de Gezondheidsraad over houtstook negeert. Wetgeving blijft vooralsnog uit en de overheid komt niet veel verder dan het stopzetten van subsidie voor de pelletkachel. Voorlopig zien, aldus Trouw, bedrijven een nieuwe markt opdoemen: filters verkopen.

Misschien wel de belangrijkste conclusie is dat het Nederlandse beleid niet in verhouding staat tot de ernst van de nieuwe cijfers. Terwijl de overheid terughoudend in haar beleid is, wil een steeds grotere meerderheid van de bevolking een verbod op houtkachels: 58%  van de ondervraagden van het testpanel van Radar gaat inmiddels zo ver.

——————————————————-

Hieronder een klein overzicht aan mediaberichten naar aanleiding van het rapport

RTV Drenthe

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/167605/Houtstook-veroorzaakt-meer-uitstoot-van-fijnstof-dan-gedacht-Wat-nu

Trouw

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/moeten-alle-houtkachels-nu-maar-bij-het grofvuil~bcb3120d/

Radar

https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/58-wil-hout-stoken-verbieden-overheid-is-terughoudend/

Volkskrant

Houtkachels en haarden plots de grootste fijnstofbron door nieuwe rekenmethode.

NOS

Houtkachels blijken, na opnieuw rekenen, grootste bron van fijnstofuitstoot.

TRV Drenthe

Houtstook veroorzaakt meer uitstoot van fijnstof dan gedacht. Wat nu?

Trouw

“Moeten alle houtkachels nu maar bij het grofvuil?”

Trouw

De uitstoot van fijnstof uit houtkachels in huizen is veel groter dan gedacht.

Trouw

Stel meer eisen aan de houtkachel”.

Nu.nl

Kritiek op houtkachel zwelt aan: kun je nog verantwoord stoken?

Friesch dagblad

Houtkachel stoot veel meer fijnstof uit dan gedacht”.

NRC

Houtstoken zorgt voor kwart van fijnstofemissie”.

Noordhollands dagblad

Een houtkachel maakt het er in de wijk niet gezelliger op. En ook niet schoner, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Buren staan soms lijnrecht tegenover elkaar: ’mensen worden vergiftigd

Noord holland dagblad

Stoken met hout schadelijker voor milieu dan gedacht, oudere houtkachels zijn het probleem, zegt Zaanse kachelverkoper: ’Open haarden zouden ze vandaag nog moeten verbieden”.

Zorgkrant

Houtkachels grootste bron van fijnstofuitstoot.

Joop

Strijken, kaarslicht, houtkachels straks allemaal verboden”.

Parool

Overlast van houtkachels? De meeste klachten komen uit IJburg

Medical facts

https://www.medicalfacts.nl/2021/02/16/houtstook-woningen-verantwoordelijk-met-23-grootste-fijnstofbron/#:~:text=Open%20haarden%20en%20houtkachels%20zijn,van%20de%20fijnstofuitstoot%20in%20Nederland.

Reformatorisch Dagblad

https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,20210216:newsml_pr16793851

 Politieke vertaling:

https://www.ad.nl/woerden/cda-op-de-bres-voor-longpatienten-verbiedt-houtkachel-bij-weinig-wind~ae318806/

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.