Het grote debat over de houtkachel in het Verenigd Koninkrijk

Het grote debat over de houtkachel in het Verenigd Koninkrijk
2 mei 2021 Redactie

Waarom blijven houtkachels populair terwijl bekend is dat ze een grote bron van luchtvervuiling binnen en buiten zijn?

Het verbranden van hout en kolen is in het VK de grootste bron van fijnstofvervuiling (PM2.5), volgens het het Britse ministerie voor Milieu (Defra). Zelfs in Londen, waar rook-arme wijken zijn, is hout verantwoordelijk voor 23 tot 31% van alle PM2.5 vervuiling. Onderzoek van Defra wijst uit dat het verbranden van hout in een Ecodesign-kachel vergelijkbaar is met de uitstoot van zes Euro V1-vrachtwagens.

PM 2.5 is een van de gevaarlijkste luchtverontreinigende stoffen voor onze gezondheid. Fijnstof kan diep in de luchtwegen terechtkomen, en leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals astma, longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zwangerschapsverlies.

Desondanks blijft het stoken van hout enorm populair, per jaar worden naar schatting 175.000 houtkachels verkocht in het VK. Deze populariteit heeft te maken met het natuurlijke, milieuvriendelijke en zelfs gezonde imago dat de kachelbranche haar producten heeft weten te geven. Daarnaast spelen financiële en  gedragsaspecten een rol in de populariteit van de houtkachel.

Er is nog een lange weg te gaan om het bewustzijn te vergroten over de luchtverontreiniging die het stoken van hout met zich meebrengt.

Lees het artikel

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.