Strengere EU-normen ‘bedreigen’ Duitse houtstook

Strengere EU-normen ‘bedreigen’ Duitse houtstook
27 april 2022 Redactie
Pixabay

Net als in Nederland  woedt in Duitsland de discussie over de houtkachel.  Het is interessant om eens te kijken hoe dat daar verloopt. Daar komt bij dat de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche steevast het Duitse model aanprijst. In dat model speelt de schoorsteenveger een sleutelrol. De schoorsteenveger bewaakt als het ware het ‘verantwoord’ stoken.  Het Duitse ideaalmodel vertoont  scheuren, want in de praktijk ondervinden houtstokers steeds meer tegenwind.

Allereerst, die keuring door de schoorsteenveger is vederlicht. Op Twitter deelde de Duitse hoogleraar in luchtkwaliteit Achim Ditler een  foto met een zwarte rook uitbrakende kachelpijp. Zo’n pijp komt gewoon door de keuring. De vele reacties op Twitter van buurtgenoten van Duitse stokers onderstrepen de gebreken van dit Duitse model eveneens.  Zij klagen steevast over adembenemende rook. Voor twitteraars: check #ofenaus en #holzofengate.

Vrijheidsenergie

Er zijn meer bedreigingen voor de Duitse houtstoker. De Duitse rtv-zender SWRA meldt op haar website dat er in Nordrhein- Westphalen grote leveringsproblemen zijn met haardhout en pellets. De oorzaak is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, precies de herkomstlanden van de Duitse pellets. Ook aan haardhout is zelfs in het rijk beboste Duitsland een schaarste ontstaan. De bossen kunnen de toegenomen vraag niet aan. Bedenk daarbij dat juist Duitsland nog veel afhankelijker is van het Russische gas dan Nederland. Reden waarom de Duitse minister van financiën Christian Lindner de hernieuwbare energie, waar houtstook onder valt, tot ‘Freiheitsenergie’ heeft uitgeroepen.

En laat nu net die ‘vrijheidsenergie’ vanuit de EU worden bedreigd. Want daar woedt een discussie over strengere Europese normen voor luchtkwaliteit. Die weinig ambitieuze EU-normen zijn niet meer geloofwaardig na de aanscherping van de WHO-normen in 2021, vooral omdat de EU grote ambities heeft met haar Green Deal. De burger is een ‘zero pollution’ toekomst voorgespiegeld, de EU moet toonaangevend worden in de groene wereld van morgen.

Dovende vuren

De gevolgen dreigen voor Duitsland heftig uit te pakken. De Augsburger Allgemeine voorspelt al dovende haardvuren door strengere normen. Het Umweltbundesamt heeft namelijk berekend dat Duitsland die strengere normen niet gaat halen zonder de houtstook en diesels aan te pakken. En nog een tegenvaller voor Duitsland: de WHO (en ook het RIVM) hanteert tegenwoordig het principe van One Health. Onze gezondheid is mede afhankelijk van de gezondheid van planten, dieren en milieu. Die bredere definitie van gezondheid vertaalt zich ook in de voorstanders van strengere luchtkwaliteit binnen de EU. Het zijn niet alleen gezondheidsorganisaties maar ook natuur-en milieuorganisaties die hiervoor ijveren. De natuur lijdt onder luchtvervuiling.

En zo kwam het dat de Duitse CDU/CSU-politicus  Anja Weisgerber, lid van de Bundestag (vergelijk onze Tweede Kamer), een campagne is gestart voor de bedreigde houtstoker.  Ze kent als oud- Europarlementariër goed de weg in Brussel. De door haar als duurzaam (‘nachhaltig’) betitelde houtstook moet ook in de toekomst mogelijk blijven.

De tijd zal leren wat deze Duitse én Europese discussie oplevert: zwarte rook of een helderblauwe hemel.


Naschrift: Poolse burgemeesters van grote steden ijveren bijvoorbeeld ook voor strengere luchtkwaliteitsnormen binnen de EU.

https://www.euractiv.com/section/air-pollution/opinion/breathe-in-breathe-out-europe-must-match-global-air-quality-standards/

https://twitter.com/anjaweisgerber/status/1513543592865902595

Ehttps://twitter.com/SWRAktuellRP/status/1514221006386302980

https://www.augsburger-allgemeine.de/politik/heizen-wie-die-eu-das-kaminfeuer-erloeschen-lassen-koennte-id62331151-amp.html

 

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.