Huiseigenaren in Engeland gewaarschuwd om goed na te denken over het gebruik van houtkachels na alarmerende ontdekking

Huiseigenaren in Engeland gewaarschuwd om goed na te denken over het gebruik van houtkachels na alarmerende ontdekking
15 juli 2022 Redactie

In de UK worden burgers gewaarschuwd om een moderne houtkachel in gebruik te nemen na een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie waaruit blijkt dat de normen voor luchtverontreiniging worden overschreden.

Het onderzoek vond plaats tussen november en maart bij deelnemers met een houtgestookt toestel en zij konden de vervuiling zelf monitoren.

Het verbranden van hout, maar ook van kolen zorgt ervoor dat er kleine fijnstofdeeltjes worden uitgestoten zoals PM 2,5 en PM 10. Deze deeltjes zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Vooral PM 2,5 (ultrafijnstof) dringt diep in het lichaam  door. Het bewijs is dat vrijwel elk niveau van PM 2,5 schadelijk is – er is geen drempel waaronder je geen nadelige gezondheidseffecten ziet. Het kan leiden tot benauwdheid, hoesten, astma aanvallen en kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Vooral houtkachels die met name in woonwijken staan zijn verantwoordelijk voor aanzienlijke productie van deze stoffen, maar ook van andere schadelijke stoffen

Evenzo heeft een ander recent onderzoek aangetoond dat houtkachels in stedelijke gebieden verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de blootstelling van mensen aan kankerverwekkende chemische stoffen die worden aangetroffen in houtrook

Tyme Wye, een gemeenteraadslid van de Green Party in Bristol legt een verband tussen de stijgende energieprijzen en de toename van het aantal houkachels.

Actiegroep ‘Mums for Lungs’ heeft de regering in de UK opgeroepen om alle houtkachels tegen 2027 te verbieden.

Hoewel er in de UK sinds 1993 het ‘Clean Air Act 1993’ van kracht is die regels stelt aan de uitstoot zijn een periode van zes jaar zijn er slechts19 boetes opgelegd ondanks dat er meer dan 19.000 klachten zijn binnengekomen

Lees het hele artikel (Engelstalig)

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.