Longfonds: ‘Superslecht idee om extra hout te gaan stoken’

Longfonds: ‘Superslecht idee om extra hout te gaan stoken’
15 september 2022 Redactie

Meer mensen gaan de houtkachel gebruiken om hun huis te verwarmen vanwege de hoge gasprijzen, zo is de verwachting. Veel burgers maken zich grote zorgen over de luchtkwaliteit. Dat blijkt duidelijke uit de berichten die we ontvangen.

“Mijn vriendin en ik zijn allebei nogal gevoelig voor rook en zien met vrees de komende winter tegemoet. Dit omdat in onze omgeving veel houtstokers zijn en het gas duur is geworden. We hebben al meer hout zien aanvoeren bij mensen dan in andere jaren en houden daarom ons hart vast.”

” Inmiddels zijn er weer nieuwe houtkachels bijgekomen. Ik tel er inmiddels 8 binnen een straal van 60 meter ! De rook komt binnen via de brievenbus, kattenfluisteraar en afzuigkap. Ramen en deuren dicht helpen niet. Het begint al ‘s ochtends vroeg. Van mijn longarts moet ik veel ventileren, maar dat is volstrekt onmogelijk.

Nu de winter weer voor de deur staat, zie ik weer pallets met stookkosten aangeleverd worden. De komende winter beloofd dus weer een hel te worden.”

De Stentor schrijft dat het Longfonds en de GGD’s duidelijk zijn. Stoken met hout is een super slecht idee. Bovenal omdat het de luchtkwaliteit in een buurt én in de woning van de stoker ernstig verontreiningd. Met alle gevolgen van dien.

 

Hoewel onomstotelijk vast staat dat houtrook slecht is voor de gezondheid en het leefklimaat neemt de overheid geen daadkrachtige besluiten. Het spreekwoord ‘zachte heelmeesters stinkende wonden’ zit onze overheid op het houtrookdossier helaas als gegoten.

Advies van de stichting is toewerken naar een stookverbod.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.