Borstkanker risico neemt toe bij luchtvervuiling

Borstkanker risico neemt toe bij luchtvervuiling
3 oktober 2023 Francis Nijenhuis
SHV Infographic Borstkanker en PM2,5 met kachel

Grootschalig onderzoekt toont aan dat fijnstof het risico op borstkanker vergroot.
Dat is van extra belang omdat borstkanker veel voorkomt; het is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker.

In Nederland krijgen 1 op de 7 vrouwen borstkanker en ieder jaar komen er 14.600 vrouwen met borstkanker bij, volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Grootschalig en langlopend onderzoek

De studie is uitgevoerd in 5 verschillende landen (Zweden, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland). De gegevens zijn verzameld in het Europese samenwerkingsverband ELAPSE.
In totaal werden bijna 200.000 vrouwen tien tot dertig jaar gevolgd, van 1985-2005 tot 2011-2015.
Informatie werd verzameld uit nationale kankerregisters, overlijdensakten en medische dossiers.

Om risico’s door andere factoren dan luchtvervuiling uit te sluiten, zijn gegevens verzameld over bekende risicofactoren voor borstkanker.
Denk aan: roken, overgewicht, alcoholgebruik of ongunstige economische omstandigheden.
Maar ook hormoontherapie, het niet doormaken van een zwangerschap en het niet geven van borstvoeding.

Risico borstkanker 6% hoger bij 5 microgram/m3 meer fijnstof

Voor elke onderzoeksgroep is de jaarlijkse blootstelling aan fijnstof (PM2,5) berekend met behulp van (satelliet)metingen en verspreidingsmodellen van het European Environmental Agency. Met behulp van deze modellen is de blootstelling in 2010, als ook de blootstelling in 2000 en 2005 berekend.

De luchtkwaliteit varieerde van 7.7 tot 18.0 microgram per kubieke meter in 2010.
Met Nederland als uitschieter naar boven (18.0 microgram per kubieke meter).
Gemiddeld was de PM2,5 concentratie 15 microgram per kubieke meter.

Er werd een toename van 6% in de incidentie van borstkanker vastgesteld bij een stijging van 5 microgram PM2,5 per kubieke meter. Dus 12% bij een stijging van 10 microgram PM2,5 per kubieke meter.

Deze zomer is eveneens een grootschalig Amerikaans onderzoek gepubliceerd met vergelijkbare resultaten. Bij een toename van 10 microgram PM2,5 werd hier een stijging met 8% in de incidentie van borstkanker gezien.

Verklein de kans op borstkanker: stook geen hout

In Nederland is houtstook van consumenten met 24% de grootste bron van het fijnstof PM2,5 in de buitenlucht.
In huizen van stokers met goed gestookte moderne kachels neemt de gemiddelde PM2,5 met 10 microgram/m3 toe, zo bleek uit het Nederlandse Charred onderzoek.

Om de kans op borstkanker bij vrouwen te verkleinen pleit Stichting HoutrookVrij: stook niet op hout.

 

Wil je meer lezen over het Europese onderzoek naar PM2,5 en borstkanker klik dan hier of naar de wetenschappelijke samenvatting hier. Voor het Amerikaanse onderzoek klik je hier. Voor het Charred onderzoek tenslotte klik hier en kijk op bladzij 2, 3 en 6. Informatie over borstkanker is hier na te lezen.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.