Houtstookverbod Amersfoort

Houtstookverbod Amersfoort
27 mei 2024 Inge

Vanaf 1 oktober is het in Amersfoort verboden om bij code rood en oranje van de stookwijzer op hout te stoken. Tegelijk waarschuwt de gemeente om geen houtkachel aan te schaffen omdat hout stoken veel nadelen voor de gezondheid heeft.

 

Lang verwacht stookverbod

 

Amersfoort zet zich al langer in voor een stookverbod en hoort bij de gemeenten die in Nederland hierin vooroplopen. Het beleid was in 2022 al in hoofdlijnen gemaakt en kan nu met invoering van de Omgevingswet eindelijk in werking treden.

Wethouder Van Lammeren op de nieuwssite ‘De Stad Amersfoort’: „Houtstook heeft veel nadelen voor de gezondheid: het is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je buren. Met deze maatregelen spreken we iedereen aan om rekening te houden met elkaar. Laten we iedereen een prettige leefruimte gunnen, op zijn minst door op de momenten dat het niet kan, de kachel niet op te stoken.”

 

Campagne Amersfoort

 

Na de zomervakantie start de gemeente met een campagne om Amersfoorters op de nieuwe regels rondom het stoken van hout te wijzen: “Bij het stoken van hout komen fijnstof en andere ongezonde stoffen vrij, die je niet ziet, maar wel inademt. Code rood en oranje van de Stookwijzer geven aan wanneer houtstook zorgt voor extra gevaar voor de gezondheid en overlast, ook voor de natuur en het milieu.”

De Stookwijzer geeft op basis van wind en luchtkwaliteit een waarschuwing wanneer het houtvuur beter uit te laten. Bij een slechte luchtkwaliteit is er al veel fijnstof in de lucht, bij weinig wind blijft de rook langer hangen. Helemaal geen hout stoken, is het beste voor een gezonde leefomgeving. Het advies van de Stookwijzer is lokaal: op postcode.

 

Schaduwcampagne Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

 

Volgens nieuwssite ‘de stad Amersfoort’ start Hooijer Haarden en Vloeren samen met de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) een (schaduw)campagne om consumenten aan te moedigen hout te blijven stoken. EcoDesign kachels en stooktips worden als oplossing gepresenteerd om overlast en gezondheidsschade te voorkomen. Stichting HoutrookVrij betreurt dit omdat het inmiddels duidelijk is dat het stoken van hout hoe dan ook ongezond is en dat je beter kan kiezen voor een andere verwarmingsbron.

In hetzelfde bericht suggereert de NHK dat een EcoDesign houtkachel tot minder uitstoot en tot een ‘op feiten gebaseerd beleid’ zou leiden. De feiten zijn echter anders: Eind oktober schreef ook Staatssecretaris Heijnen dat ze niet meer wil inzetten op EcoDesign: “Verschillende landen zijn bezig met het vervangen van oude kachels door EcoDesign kachels. Tot op heden lijkt de luchtkwaliteit in de betreffende landen er niet substantieel door te verbeteren. Omdat iedere houtkachel vervuilende stoffen uitstoot, blijft de overlast die buren kunnen ervaren van houtstook bestaan. Daarnaast zijn er signalen dat EcoDesign kachels relatief meer ultrafijnstof uitstoten, hetgeen nog slechter is voor de gezondheid dan fijnstof.”

Stichting HoutrookVrij roept de media op om niet klakkeloos de informatie van verkopers over te nemen

 

Koop geen houtkachel

 

De Stookwijzer geeft vaak aan dat stoken niet verstandig is. Daarom adviseert Wethouder Van Lammeren: „Voor wie het nog overweegt om een houtkachel te kopen: doe het niet.”

 

Overlast melden

 

Naast de aanmaning om geen hout te stoken, geeft de Stookwijzer gedupeerden de mogelijkheid om overlast te melden. Een melding gaat zowel naar het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat als naar de aangesloten gemeenten bij het Schone Lucht Akkoord. Door het melden krijgt de overheid beter zicht op de aantallen burgers die overlast ondervinden en wordt het beleid mogelijk verder aangescherpt.

 

Stichting HoutrookVrij is blij met dit verbod en ziet het als een eerste stap richting het uitfaseren van houtstook.

 

 

Wil je meer lezen over het stookverbod in Amersfoort klik dan hier of over de uitspraken van Staatssecretaris Heijnen klik daar. Wil je meer informatie over de gezondheidseffecten van houtrook, klik dan hierop of over dat EcoDesign kachels en stooktips geen oplossing zijn, klik daarop. Zo ga je naar de Stookwijzer.

 

De foto is van Pixabay en afkomstig van de nieuwssite ‘De Stad Amersfoort’.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.