De gemeente Utrecht wil een totaal houtstookverbod in 2030 en verbiedt alvast in 2025 houtstook buitenshuis en in nieuwbouwwoningen. De gemeente Amersfoort verbiedt houtstook bij code rood en oranje van de Stookwijzer. Ook andere gemeenten hebben de opdracht om houtstookbeleid te maken in het nieuwe gemeentelijke omgevingsplan.
Brief aan gemeenten met (recente) feiten en argumenten
Stichting HoutrookVrij geeft in de brief de (recente) feiten en argumenten op een rij waarom houtrook zo schadelijk is en milieu- en gezondheidsinstanties oproepen tot een houtstookverbod. Ook Milieu Centraal in de campagne ‘Eerlijk over houtstook’ geeft aan: ‘schoon stoken bestaat niet, je loopt altijd serieuze gezondheidsrisico’s’.
Gemeenten, volg het goede voorbeeld van Utrecht en Amersfoort
Wij vragen de gemeenten om de gezelligheid en het financieel gewin van een kleine minderheid (12,6% stookt binnen en 20% ook buiten) niet langer zwaarder te wegen dan het leed en de hoge kosten van de schade aan de volksgezondheid, de natuur en het klimaat. Volg het goede voorbeeld van Utrecht en zet de eerste stap zoals in Amersfoort.
Gezondheidsschade niet alleen bij overlast
Een belangrijk punt is dat de gezondheidsschade niet alleen optreedt wanneer mensen overlast ondervinden. Bij directe luchtwegklachten zoals geïrriteerde luchtwegen, astma of COPD (longfalen) kunnen mensen een relatie leggen met houtrook. Bij andere vormen van gezondheidsschade lukt dat niet, zoals bij een hoge bloeddruk, hartfalen, een beroerte, dementie, ziekte van Parkinson, longkanker of andere kankertypen, diabetes 2, reuma, een depressie, ADHD, autisme of een te klein geboren kind. Toch worden deze aandoeningen in aanzienlijk hogere percentages aangetroffen bij (licht) verhoogde PM2,5 fijnstof concentraties, ook in Europees onderzoek.
Stoken op hout voor maatschappij erg duur en verantwoordelijk voor veel leed
Houtstook is landelijk de grootste bron van dit PM2,5 fijnstof (27%) en de zeer schadelijke PAK-mengsels (75%). Door de hoge piekbelasting rondom de bron in woonwijken zijn de percentages daar nog hoger. Daardoor draagt houtstook in sterke mate bij aan de hoge zorg- en verzuimkosten die bovenstaande ziekten tot gevolg hebben. Voor de stoker kan het misschien wel gezellig en goedkoop zijn maar voor de maatschappij is stoken op hout juist heel erg duur en verantwoordelijk voor veel leed.
In de brief vind je de feiten op bladzij 2 en de beleidsadviezen op bladzij 3. Voor de bronnen met extra informatie kan je doorklikken naar ‘Bronnen voor gemeenten‘.