De zwarte kant van je houtkachel of open haard
Campagne van stichting houtrookvrij
De andere kant van gezelligheid
Houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven. Een vuurtje trekt nog altijd aan: het verbindt, brengt gezelligheid of je droomt er rustig bij weg. Toch heeft het een gitzwarte keerzijde: de particuliere houtstook is een grote vervuiler als het gaat om de kwaliteit van de lucht die wij allemaal inademen.
Meer uitstoot dan een snelweg
De vervuiling veroorzaakt door houtstook, zit ‘m onder andere in de concentratie fijnstof die via houtrook de lucht in gaat. De fijnstof-uitstoot van een houtkachel staat ongeveer gelijk aan die van 25 draaiende dieselvrachtwagens uit 2006, zonder roetfilter. Of meerdere snelwegen naast je deur.
Houtrook is daarom een verborgen ziekmaker. Een bijdrage in fijnstof van 40% in een woonwijk is daarbij geen uitzondering.
Waarom fijnstof gevaarlijk is
Zoals het woord als zegt: fijnstof bestaat uit superkleine deeltjes die lang in de lucht kunnen blijven zweven en door ons ingeademd worden. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze het lichaam in kunnen dringen en hoe schadelijker ze zijn.
Fijnstof en je gezondheid
Fijnstof vergroot de kans op allerlei ziekten zoals: kanker, long- en hartaandoeningen, vooral bij kwetsbare groepen als kinderen, ouderen en mensen die een longaandoening hebben.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van houtrook op je gezondheid.
Corona en houtrook
Luchtvervuiling is nog steeds een ondergeschoven kindje als het gaat om de aandacht die het milieu krijgt. Wel raar, onze eerste levensbehoefte is tenslotte lucht en we ademen wel 15 keer per minuut!
Vooral in corona-tijd is het belangrijk dat we op onze longen letten en de vatbaarheid voor longaandoeningen beperken. Stoppen met stoken dus. Ook de mensen die herstellende zijn van corona, hebben alle baat bij schone lucht.
Wat jij kunt doen
De makkelijkste weg is om gewoon zelf te stoppen met stoken.
Wil je toch een gezellige haard in huis, dan kun je altijd nog kiezen voor goede alternatieven, zoals een elektrische haard of barbecue, of een led-haard.
Je kunt ook in actie komen tegen houtrook: een ingezonden brief over houtrook voor de krant schrijven of folders in je wijk verspreiden. Of contact opnemen met je eigen gemeente of lokale partijen. Lees meer op https://houtrookvrij.nl/wat-kan-jij-doen/
Nieuws
Vereniging Eigenhuis:
hebben de open haard en houtkachel hun langste tijd gehad?
lees ook/actie
Met een houtkachel haal je meerdere snelwegen in huis
Laat uw stem horen en teken onze petitie
Steun ons door donateur te worden
Help onze doelen te bereiken
Wij willen dat iedereen gezonde lucht kan inademen. Vind jij ook dat de politiek in beweging moet komen? Met jouw donatie kunnen willen we promotiemateriaal voor social media maken om nog meer aandacht voor dit probleem te vragen. Steun ons door donateur te worden!