Flitspeiling: Houtrook overlast, wat vindt Nederland?

Flitspeiling: Houtrook overlast, wat vindt Nederland?
4 december 2023 Francis Nijenhuis

I&O Researche voerde een landelijke flitspeiling uit naar houtstook. Maar liefst een kwart van alle Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast. Ruim de helft van alle Nederlanders, die zelf geen hout stoken, wil inmiddels maatregelen om houtstook in te perken en burgers te beschermen.

Dagelijks of wekelijks in de rook

Een op de vijf Nederlanders ziet of ruikt bijna dagelijks dat er bij hen in de buurt hout (of kolen) wordt gestookt. En nog eens 26% doet dat meerdere dagen per week. Een kwart ervaart daardoor regelmatig tot vaak overlast. Toch wordt er om verschillende redenen weinig actie ondernomen. In 72% van de gevallen weten mensen niet wie (van de meerdere stokers) stookt, 25% denkt dat optreden geen zin heeft en 19% heeft angst voor de reactie van de stoker. Acties die genomen worden zijn bijvoorbeeld: het sluiten van ramen en deuren (80%), in gesprek gaan (54%), binnenblijven (29%) en de ventilatie uitzetten (19%).

 

Meerderheid stokers slaat geen acht op luchtkwaliteit

Slechts 33% laat de houtkachel uit bij windstil weer of mist. En slechts 6% gebruikt de Stookwijzer. De stookwijzer raadt het stoken van hout af bij windstil weer en ook wanneer de luchtkwaliteit al slecht is.

Maatregelen nodig, zoals stookverbod bij mist en windstil weer

Van alle Nederlanders wil 44% dat de overheid maatregelen neemt voor een goede luchtkwaliteit. Maar Nederlanders die zelf geen hout stoken vinden dat een stuk vaker (53%) dan Nederlanders die wel op hout stoken (15%). Ook willen niet-stokers vaker een verbod op hout stoken bij windstil weer en mist dan stokers: niet-stokers 43%, stokers 23%).

 

Houtstokers niet bewust van risico’s gezondheid

Ruim een derde van de Nederlanders die zelf hout stoken, denkt dat het stoken van hout niet schadelijk is voor henzelf en voor omwonenden. De helft denkt dat zij geen overlast geven. Om deze reden start er in 2024 een landelijke campagne. Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat houtkachels niet duurzaam en milieuvriendelijk zijn en nadelige effecten hebben op de gezondheid en het leefmilieu. Ook zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze met het stoken van hout overlast veroorzaken voor hun buren. De landelijke communicatie aanpak zal zich hier in eerste instantie op richten.”

 

 

Wil je het flitsonderzoek zelf lezen klik dan hier. Voor de stookwijzer klik je hier.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.