Wat kan jij doen
Wil je zelf in actie komen tegen houtrook. Dat kan! Wat zou je allemaal kunnen doen. Een ingezonden brief over houtrook voor de krant schrijven. Folders in je wijk verspreiden. Of lever je persoonlijke verhaal in op onze site. Ben je iemand die netwerkt en graag een presentatie houdt. Stap met de te downloaden presentatie naar je eigen gemeente en lokale partijen. Allemaal te veel werk? Teken in ieder geval onze petitie. Of doneer.
Persoonlijke verhalen
Geef uw persoonlijk verhaal of klacht door aan de Stichting HoutrookVrij. Uw verhaal helpt ons om de overlast door het stoken van hout in Nederland een gezicht te geven.
Naar de persoonlijke verhalen
Klacht melden
Het is belangrijk dat u klachten bij de overheid indient elke keer als u overlast ervaart. Voor houtrook is uw gemeente de meest aangewezen instantie. Waarom is dit melden zo belangrijk? Voor de overheid bestaat het probleem niet als het niet wordt gemeld. Heeft u ook last van gezondheidsproblemen dan raden wij u aan om ook bij de GGD aan te kloppen.
U kunt uw klacht bij stookwijzer.nu melden. Deze klacht wordt automatisch doorgezet naar uw gemeente indien zij het Schone Lucht Akkoord heeft ondertekend of zelf heeft gevraagd om deze informatie te ontvangen.
Lees waarom het melden via de stookwijzer zinvol is.
Lees ook de vragen en antwoorden over de stookalert van het RIVM
Luchtkwaliteit verbeteren in je woning
Wat kun je doen als je houtrookoverlast hebt en het binnenklimaat wilt verbeteren?
Verder lezen
Actief in je eigen gemeente
Zoek contact met lokale politieke partijen (vaak pvdd, groen links, cu zijn welwillend om te helpen) en onderzoek wie je kan ondersteunen in de strijd en vraag of je bij een raadsvergadering kunt zijn.
Bij veel gemeenten is een wethoudersspreekuur waar je telefonisch/per video met de wethouder het probleem kan bespreken.
In veel gemeenten zijn er vrije plakplaatsen (daar kunnen posters opgehangen worden) of plekken waar folders neergelegd mogen worden.
Er kan met de gemeente (en met eventueel druk van de politieke partijen) aangedragen worden om de poster op te hangen in publieke ruimten (zoals op het gemeentehuis/bibliotheek, bij de huisarts etc.).
Zoek medestanders. Vaak hebben meer buurtbewoners last van houtrook. Samen staat u sterker. Ook is voor andere gehinderden fijn om te weten dat zij niet de enige zijn in de buurt die hier last hebben.
Stappenplan
U ondervindt regelmatig overlast in de vorm van geurhinder of gezondheidseffecten, bijvoorbeeld last van uw ogen, neus of ademhaling vanwege houtstook door particulieren. U vraagt zich af wat u kunt doen om deze overlast te verminderen.
Het stappenplan geeft u inzicht welke stappen u als burger in deze situatie kunt ondernemen.
Zelf meten
Hoe de luchtkwaliteit in en rondom uw huis werkelijk is, kunt u tegenwoordig redelijk eenvoudig en betaalbaar zelf meten.
Word donateur
Vindt u ook dat de politiek in beweging moet komen? Steun ons. Word donateur.
Kom in actie
De stichting bestaat alleen uit actieve vrijwilligers die het belangrijk vinden om naast baan en gezinsleven onze doelen te bereiken. Wilt u ook een actieve bijdrage leveren?
