Stook-alert: een teleurstellende aanpak van houtrookoverlast

Stook-alert: een teleurstellende aanpak van houtrookoverlast
23 oktober 2019 Redactie
Foto:Pixabay:danger-24045_640.png

Stook-alert: een teleurstellende aanpak van houtrookoverlast

De Stichting HoutrookVrij wil effectieve maatregelen tegen houtrook en verwacht weinig van het nieuwe stookalert. Dit stookalert  is door het RIVM in samenwerking met het KNMI ontwikkeld en wordt met ingang van 1 november actief. Bij weersomstandigheden van weinig wind, gecombineerd met mist of smog zal dit alert maximaal 10 keer per jaar van kracht zijn. Omdat de weersomstandigheden per regio wissen is het alert provinciaal georganiseerd. Het stookalert is 24 uur geldig en wordt als een soort weersverwachting vooraf gegeven.

Het stookalert is te vrijblijvend en uitsluitend adviserend. Bovendien hebben we in Nederland grofweg zo’n 150 dagen waarop inversie plaatsvindt. Bij dit soort weersomstandigheden  wordt de rook uit de schoorsteen weer naar beneden geduwd, waardoor smog ontstaat. In dat geval is het maximale aantal van tien keer willekeurig en aan de zuinige kant. Gezondheid staat duidelijk niet voorop bij de overheid.

Bewustwording

Het stookalert kan de gehinderde op een nul achterstand zetten als ze bij hun houtstokende buren aankloppen dat ze overlast hebben. Op de dagen zonder alert, en dat zijn er minimaal 355 dagen, kan de stoker tegen de gehinderde zeggen dat het ‘mag’. Ook al is dit stookalert vooral als een bewustwordingsinstrument bedoeld, het is de vraag of het in de praktijk inderdaad zo uitpakt.

Houtstook is altijd ongezond, zelfs bij optimale omstandigheden. De voorlichtingscampagne die tegelijkertijd met het stookalert is ontwikkeld door Milieu Centraal bevat helaas weer de beruchte stooktips. Tegelijkertijd krijgt de stoker op een niet-moraliserende manier de  boodschap dat stoken ongezond is. Het zijn de vooral de gemeenten die deze voorlichtingscampagne moeten verspreiden. Te vrezen valt dat de ene gemeente daar ijveriger mee aan de slag gaat dan de andere.

Voor mensen die lijden onder houtrook is het pijnlijk om te zien hoe fluweelzacht de stoker wordt aangepakt. De wetenschap dat dit wellicht het begin is van een omslag in denken over houtrook is een schrale troost. In de aanpak van deze vorm van luchtvervuiling, nota bene op de plek waar die de grootste schade kan veroorzaken, woonwijken, mist de overheid daadkracht. Een beetje minder vieze lucht is nog altijd geen gezond leefklimaat.

 

Noot inversie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inversielaag

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.